Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 11:15:51

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах Чернігівської області знизилась

28.04.2021   08:15Агенцiя

27 квітня заступниця голови Чернігівської облдержадміністрації Олена Дума провела спільне засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та соціальних виплат і обласної робочої групи з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення. До обговорення також долучилися представники місцевого самоврядування та РДА.

— Маємо позитивну динаміку погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам. Борг на третину менший, ніж був на початок цього року і станом на 1 квітня становить 10,7 млн грн, — зауважила Олена Дума та додала, що заборгованість переважно утримується у 3-х містах обласного підпорядкування, на які припадає 96,3 % від її загальної суми.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін повідомив, що основна частка боргу припадає на промислові підприємства і становить 6,5 млн грн. Серед найбільших боржників залишаються — ДП «Чернігівторф», ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів», ПрАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» та ПАТ «Чернігівський цегельний завод № 3». Також він повідомив, що майже половина боргу — 4,9 млн грн акумульована на трьох підприємствах, що підпорядковуються Державному концерну «Укроборонпром» та Фонду державного майна України.

— Право на оплату праці гарантовано Конституцією України, та, на жаль, іноді це право приходиться відстоювати у судді. Адже нині найдієвішим засобом стягнення з роботодавця заборгованості по зарплатах є судові позови, — наголосила заступниця голови ОДА.

За інформацією державної виконавчої служби Чернігівської області від початку поточного року підлягає примусовому виконанню 1460 судових рішень на суму понад 23,5 мільйона гривень. Завершено 67 виконавчих проваджень, це 5% від загальної кількості на суму 2,65 млн грн, а фактично стягнено та повністю перераховано працівникам 3,59 млн грн.

Учасники засідання обговорили питання легалізації заробітної плати, оскільки неправильне оформлення працівників та зарплата в «конвертах» й досі актуальні. Так, заступниця начальника Управління Держпраці в області Ірина Хоменко поінформувала, що з початку року державні інспектори провели 352 перевірки, в тому числі 26 на 19 підприємствах-боржниках. Під час  перевірок у 63 роботодавців виявлені порушення при оформленні трудових відносин з працівниками. За невиконання керівниками трудового законодавства винесено 70 приписів, складено 75 протоколів та 59 справ передано до правоохоронних органів, з них по 34 — відкрито кримінальні провадження.

За результатами засідання вирішили посилити контроль за дотриманням графіків погашення зарплатних боргів, продовжити інформаційно-роз`яснювальну роботу щодо недопущення виникнення нових боргів. Крім того, на наступне засідання будуть запрошувати керівників підприємств-боржників для прийняття спільних дієвих рішень щодо погашення боргів по зарплаті.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини