Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:04:13

Спільна нарада щодо дотримання законодавства у сфері використання хімічних засобів захисту рослин

26.04.2021   10:00Агенцiя

23 квітня в стінах Чернігівської облдержадміністрації відбулася онлайн-нарада щодо порядку та особливостей використання пестицидів та агрохімікатів під час проведення весняно-польових робіт.

В обговоренні взяли участь фахівці профільних департаментів облдержадміністрації, ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області, Державної екологічної інспекції області, а також представники РДА, територіальних громад та с/г виробники.

Провів засідання начальник ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.

— На жаль, в березні цього року на території Херсонської області у заповіднику «Асканія-Нова» через отруєння діючою речовиною бродіфакум, яка входить у склад агрохімічних препаратів, загинуло близько двох тисяч птахів, в тому числі й червонокнижних. Враховуючи цю ситуацію, при використанні пестицидів та агрохімікатів, необхідно зважити на міграційні шляхи птахів через Чернігівщину. Оскільки їх весняний переліт майже збігається у часі із закладанням пестицидів та агрохімікатів на поля. Тож органи державної влади, місцевого самоврядування й особливо с/г виробники мають бути вкрай уважними та не порушувати порядок використання цих небезпечних речовин, — наголосив Юрій Павлішен. Також він повідомив, що всі роботи з пестицидами слід проводити рано вранці або ввечері при мінімальній силі вітру. А зберігати їх на складі можна тільки отримавши паспорт від Держпродспоживслужби. До слова, протягом минулого року було видано 15 таких паспортів, а цьогоріч — 2. Окрім того, працюючи з агрохімікатами необхідно пройти спеціальне навчання. Так у 2020 році відповідні сертифікати отримали 2472 особи, а в цьому році — 168.

— Перед початком робіт з обробки полів агрохімікатами необхідно ознайомитися з інформацією про природоохороні зони області, де взагалі заборонено використання таких речовин, а також бути дуже уважними при використанні пестицидів в районах, що межують з ними. Зробити це можна за допомогою екологічної мапи на базі геопорталу області, — акцентувала в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Валентина Дзюба. Та нагадала всім, що за порушення природоохоронного законодавства передбачено цивільну, дисциплінарну, адміністративну, а також кримінальну відповідальність.

За результатами зустрічі вирішили рекомендувати с/г виробникам замість препарату бродіфакум застосовувати засоби біологічної дії, що не заподіюють шкоду природному середовищу. А також погоджувати з органами місцевого самоврядування застосування зазначеного препарату на територіях, які межують з природним заповідним фондом. Крім того, керівникам районів та громад запропоновано посилити контроль за використанням агрохімікатів та провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, в тому числі й с/г виробників щодо дбайливого ставлення до природи.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.