Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 23:09:35

Анна Коваленко домовилась про взаємодію з питань захисту навколишнього природного середовища з представниками громадськості

08.04.2021   11:38Агенцiя

7 квітня голова Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко зустрілася з екологічними активістами Чернігівщини. Найголовнішою метою зустрічі було налагодження співпраці між захисниками природи від громади та органами влади.

– На сьогодні Чернігівщина серед регіонів України з найкращим екологічним станом довкілля, – відмітила голова ОДА. – Разом з тим, ми маємо чимало проблемних питань у сфері охорони та захисту навколишнього природного середовища.

Анна Коваленко наголосила, що однією з найактуальніших проблем для Чернігівщини, як регіону з розвиненим агровиробництвом, є врегулювання питання розорювання прибережних захисних смуг та водоохоронних зон. Крім того, значної шкоди флорі та фауні завдає діяльність фермерів, що не дотримуються норм природоохоронного законодавства. Як приклад – масова загибель бджіл під час обробки полів отрутохімікатами, забруднення хімічними речовинами річок і озер області, в результаті чого знищуються водні біоресурси.

Також обговорили незаконну вирубку лісових насаджень та нелегальний обіг деревини, стихійні сміттєзвалища та пожежі, що виникають в тому числі внаслідок спалювання решток сухої рослинності та відходів. Ці антропогенні фактори створюють справжню загрозу природним екосистемам Полісся.

Представники екологічного активу громадськості висловили свої міркування та пропозиції щодо кожного з обговорених питань та озвучили ті проблеми, якими опікуються особисто. Зокрема, відсутність меж об’єктів природно-заповідного фонду, що унеможливлює реалізацію державної природоохоронної політики. Також поскаржилися на неналежне реагування на звернення з боку громад до правоохоронних органів на місцях. Окремо було озвучене питання вирубки самосійних лісів та відсутність механізму захисту подібних природних об’єктів.

Анна Коваленко поінформувала присутніх про створення штабу у складі керівників ОДА, її профільних структурних підрозділів, контролюючих та правоохоронних органів для організації протидії екологічним загрозам та порушенням вимог природоохоронного законодавства на території області при обласній державній адміністрації.

Також вона презентувала активістам можливості інтерактивної мапи на базі Геопорталу містобудівного кадастру, яку планується ввести в роботу до кінця цього тижня. Цей ресурс має забезпечити оперативне реагування на екологічні виклики та порушення природоохоронного законодавства. Карта міститиме інформацію про наявні в області екологічні загрози, а також факти порушень у сфері захисту довкілля. Крім того, буде запущено сервіс, який відображатиме етапи реагування на звернення з екологічних питань, а також результати їх розгляду і вирішення по суті.

– Реалізувати такий масштабний проєкт та забезпечити його дієвість неможливо без підтримки і допомоги з боку громадськості. Адже для органів влади важливим є оперативне отримання відповідної інформації про наявні порушення для забезпечення своєчасного реагування, виявлення порушників та притягнення їх до відповідальності з наступною компенсацією завданої природі шкоди, – зауважила голова облдержадміністрації.

Наприкінці зустрічі Анна Коваленко попросила екоактивістів допомогти залучити якомога більше представників  громадськості до співпраці в цьому напрямку та посприяти налагодженню зворотного зв’язку з екологічних питань з обласною адміністрацією за допомогою гарячої телефонної лінії.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.