Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:27:32

Практична реалізація Стратегії розвитку Менської громади в частині охорона довкілля

29.03.2021   16:42Агенцiя

Експерти громадської організації «Центр Доброчин» та старости Менської громади обговорили практичну реалізацію Стратегії громади в частині охорона довкілля на зустрічі, яка пройшла 26 березня в місті Мена Чернігівської області.

Це перший захід із шести громадських обговорень, які покликані забезпечити участьгромадян з різних населених пунктів, що входять до складу громади, до процесу реалізації Стратегії щодо охорони довкілля.

Наразі більшість громад мають розроблені та затверджені Стратегії розвитку, але як демонструє аналіз цих документів, охорона довкілля визначена в них недостатньо повно. Тому беручи до уваги низку екологічних проблем, питання імплементації існуючих Стратегій розвитку в частині охорони довкілля є вкрай актуальним.

В березні 2018 року в громаді було затверджено Стратегію розвитку Менської міської об’єднаної територіальної громади на 2018-2024 рр.Головна мета Стратегії – докорінні позитивні зміни якості життя мешканців Менської громади шляхом зміни системи управління, підвищення конкурентоспроможності економіки, інвестиційної привабливості, ефективного використання ресурсів, узгодженні інтересів влади, громади та бізнесу, створення максимальної кількості робочих місць.

У Стратегії Менської громади є розділ про екологію і акцент робиться на поглиблення дня річок (п. 2.1.1) і на налагодження системи збирання та утилізації сміття (2.1.3). Але перше (поглиблення дня річок) не вирішує причину проблеми, а лише забезпечує "косметичні" зміни. Друге (утилізація сміття) також направлене більш на "косметичні" зміни. Бо сміття, яка валяється на вулицях і на полігонах, це, звісно, не гарно, але завдає менше шкоди, ніж діяльність підприємств.

Для реалізації Стратегії в частині охорони довкілля Менська міська рада затвердила:
• Програму розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення малих річок та водойм на території Менської міської об’єднаної територіальної громади на 2020 – 2024 роки (рішення № 622 від 26 грудня  2019 року) та
• Програму видалення аварійних та небезпечних дерев на території населених пунктів Менської об’єднаної територіальної громади на 2020-2022 роки (рішення № 680 від 26 грудня  2019 року).

Під час обговорення учасники відзначили, що Програма видалення аварійних та перерослих дерев ефективно діє в Менській міській раді ще з 2012 року. Щороку на виконання заходів програми, виділяються кошти з місцевого бюджету в сумі 190-200 тисяч гривень щороку. Завдяки наявності такої програми в населених пунктах громади щороку видаляється від 50 і більше дерев.

Центром Доброчин спільно з партнерами було проведено дослідження (екологічні картування та фокус-групу) щодо основних складових екологічної ситуації територіальної громади та опрацьовано результати.
Попередньо було погоджено всіма учасниками, що Стратегія однозначно потребує актуалізації та доопрацювання, зокрема, потрібно включити такі напрямки як, очищення відходів підприємств (очисні споруди або поганої якості, або їх взагалі немає), безпечне зберігання відходів, паспортизація сміттєзвалищ, реконструкція очисних споруд та інженерних мереж, тощо. Ці напрямки будуть викорінювати причини екологічних проблем, а просто боротись з наслідками.


«Проект здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.
EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.
Матеріали, опубліковані на цій сторінці, є виключною відповідальністю ГО Центр Доброчин та необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу або Міжнародного фонду «Відродження».

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини