Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 07:22:46

Відновне правосуддя: коли замість вироку - урок на все життя

02.12.2020   10:20Агенцiя

Підліткова самовпевненість інколи грає злий жарт з підлітками: абстрактність покарання, відсутність життєвого досвіду створюють ілюзію можливості уникнути наслідків, а як результат, отримують цілком реальне покарання та «клеймо» злочинця на все життя.

Так могла б скластись і життєва історія із 17-літнім  Олексієм (ім’я змінено з етичних міркувань) зі Сновська, якби не проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Одного вечора, повертаючись додому, він вирішив, що було б не погано доїхати додому на машині, але так як власного транспорту не мав – він вирішив взяти чуже авто, яке потім збирався непомітно повернути. Заволодівши  автомобілем, він відправився в дорогу, але  залишитися непоміченим у нього не вийшло. Під час руху Олексій не впорався з керуванням та потрапив у ДТП. Побачивши серйозність пошкоджень, він вирішив залишити машину та втік.

В не меншому шоці був і власник, котрого про аварію за участю його авто, повідомили працівники поліції. Приїхавши на місце і побачивши сліди крові в авто, перше, за що взявся власник і поліцейські – це шукати водія, який, як вони думали, потребує медичної допомоги. В подальшому це зіграє свою роль в усвідомленні провини підозрюваним.

Пізніше, причетність Олексія до вчинення даного кримінального правопорушення було доведено. Його дії було кваліфіковані за частиною першою статті 289 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність у вигляді обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Оскільки потерпілий та підозрюваний були не проти взяти участь в проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» до справи вступила адвокат-медіатор Наталія Дубовик.

Наталія Дубовик вивчивши обставини справи, приступила до процесу примирення підозрюваного та потерпілого, зокрема, вона провела ряд зустрічей між ними, під час яких вони могли щиро поговорити.

«Коли я підійшов до автомобіля і побачив кров, перше, про що я подумав, що сталось з водієм, чи він живий. В той момент я не переживав за автомобіль, тож метал, що за нього турбуватись, а життя людини вартує більше. Коли мені повідомили,  що знайшли особу, яка викрала авто, мені стало легше,  і не через те, що знайшли викрадача, а через те, що з ним було все в порядку», - описує свої емоції потерпілий під час процесу медіації.

Ці слова мали на Олексія куди більший вплив, ніж можливі заходи кримінально-виховного характеру. Почувши їх, він вибачився перед потерпілим та пообіцяв в подальшому не порушувати закон, а також зазначив,  що ця ситуація стане для нього уроком на все життя. Олексій отримав шанс переосмислити скоєне та відсвяткувати своє 18-річчя в колі друзів,  а не в місцях позбавлення волі.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.