Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:33:59

Держпродспоживслужба Чернігівщини уже видала паспорти власникам більше ніж 1600 пасік

16.10.2020   11:41Агенцiя

Від початку року в Чернігівській області територіальні органи Держпродспоживслужби паспортизували 1625 пасік, у яких налічується майже 38 половиною тисяч бджолосімей.

Крім того, за цей період у державному реєстрі потужностей зареєстровано 540 операторів ринку, котрі займаються в регіоні первинним виробництвом продуктів бджільництва, як-то меду.

Найактивніше процес реєстрації потужностей і внесення їх до державного реєстру відбувається у Прилуцькому, Ічнянському, Срібнянському, Новгород-Сіверському та Бахмацькому районах.

В цілому суб’єкти господарювання, які утримують і розводять бджіл, намагаються виконувати вимоги законодавства України у сфері бджільництва, запевняють фахівці Держпродспоживслужби. Адже практика доводить, що недотримання законодавчих норм значно ускладнює, а часом і унеможливлює  позитивне вирішення спірних питань, які  виникають під час здійснення господарської діяльності. Значною мірою це стосується випадків отруєнь бджіл внаслідок використання сільгоспвиробниками засобів захисту рослин, в тому числі пестицидів.

Щоб попередити такі випадки, Держпродспоживслужба Чернігівщини неодноразово ініціювала зустрічі пасічників з представниками органів місцевого самоврядування та аграріями. Зокрема, від початку року у районах і містах області пройшло 47 нарад і 24 засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій щодо профілактики отруєння бджіл. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби розробили, надрукували і розповсюдили тематичний буклет, у якому прописані рекомендації щодо реєстрації та розміщення пасік, санітарні норми при застосуванні пестицидів, проведення лабораторних досліджень хвороб бджіл та алгоритм дій при їх отруєнні. Постійно проводиться роз’яснювальна робота з пасічниками і сільгоспвиробниками на предмет дотримання регламентів застосування пестицидів.

Протягом січня-вересня Держпродспоживслужба області отримала 23 звернення від громадян стосовно загибелі бджіл, зареєстровано 12 таких випадків у 9-и районах Чернігівщини. Уповноваженими лабораторіями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проведено лабораторну діагностику бджіл (живих, підмор) на окремі види захворювань, зокрема на акарапідоз, нозематоз, браульоз тощо.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини