Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами в м. Городня.
Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок. Враховуючи симптоми та стан потерпілих, їх переведено на лікування до Чернігівської обласної лікарні.
Гриби зеленушки відносяться до умовно-їстівних грибів. При збиранні їх можна легко сплутати з отруйними грибами, такими як рядовка сірчана та бліда поганка.
В поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами.
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує про основні причини отруєнь грибами:
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• остерігайтеся пластинчатих грибів.
• не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• не вживайте сирих грибів.
• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Останні новини Чернігівщини
Відстрочка від мобілізації для чернігівців: що зміниться з 1 листопада — пояснюють юристи 14:27
З 1 листопада 2025 року в Україні починають діяти нові правила оформлення та продовження відстрочок від мобілізації. Вони запроваджуються постановою Кабміну №560 і стосуються всіх військовозобов’язаних, зокрема мешканців Чернігова та області.
В Україні запрацював Ветеран PRO — єдина цифрова платформа для ветеранів, ветеранок та їхніх родин 13:22
Уряд України на виконання доручення Президента України представив Ветеран PRO — державну цифрову платформу для ветеранів, ветеранок і їхніх родин, де зібрано всю інформацію про пільги, програми, послуги та можливості в одному місці. Проєкт реалізовано Міністерством у справах ветеранів України.
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на території області за період з 8:00 30 жовтня по 8:00 31 жовтня 2025 року 12:41
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.
Освіта та спорт: з проблематикою Чернігівщини ознайомилися представники профільних міністерств 11:48
Сьогодні Чернігівську область з робочим візитом відвідали заступники очільників двох міністерств: освіти і науки – Андрій Вітренко, молоді та спорту – Сергій Тимофєєв.