Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:34:30

У Чернігівській ОДА обговорили проєкт Регіонального плану управління відходами

25.09.2020   12:41Агенцiя

У четвер, 24 вересня відбулося засідання робочої групи щодо розробки проєкту Регіонального плану управління відходами у Чернігівській області, яке провів заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко.

Це вже четверте засідання, присвячене питанню управління відходами в регіоні. Учасники обговорення звітували про результати виконання завдань, які отримали на минулих зустрічах.

- Регіональний план управління відходами у Чернігівській області - це важливий стратегічний документ, який потрібен владі (місцевому самоврядуванню), інвесторами та представниками бізнесу. Це практичний документ, який має фінансове обґрунтування та відповідає головній меті - захист довкілля, і є частиною Національної стратегії управління відходами. Наприклад, вже сьогодні є потенційні інвестори з Чехії, Іспанії, Германії, які розглядають нашу область для вкладання коштів у сферу перероблення чи сортування. З деякими навіть підписаний меморандум про співпрацю. Проте для реалізації інвестиційних проєктів регіон повинен мати затверджений документ, - підкреслив Олександр Савченко.

Як зазначила директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Сахневич, у 2019 році в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки фахівці провели наукове дослідження системи управління відходами в Чернігівській області (поточний стан, проблеми та загрози). Крім того, у 2020 році заплановано проведення стратегічної екологічної оцінки документу. На сьогодні проведені необхідні процедури щодо закупівлі послуг та укладено відповідні договори з Національним університетом «Чернігівська політехніка».

Завідувачка кафедри теоретичної та прикладної економіки Національного університету «Чернігівська політехніка» Жанна Дерій презентувала аналітику щодо поточного стану системи управління відходами в Чернігівській області, а також план розвитку цієї галузі. Вона повідомила, що на Чернігівщині зафіксовано дев'ять полігонів, однак відповідають нормам та офіційно зареєстровані лише чотири. Тому рекомендується власникам найближчим часом оформити сміттєзвалища офіційно.

– В області, як і в Україні в цілому, залишається критична ситуація, із захороненням відходів. Для мінімізації забруднення навколишнього середовища, в першу чергу, необхідно впроваджувати сортування відходів, адже велика їх частина підлягає вторинному переробленню або повторному використанню, також значна частка підлягає компостуванню, – підкреслив Олександр Савченко.

За словами голови ГО «ЕкоМісто» Сергія Безбородька, на сортувальній станції, яка нещодавно відкрилась у Чернігові, роздільний збір відходів значно зменшує кількість сміття, яке потребує утилізації шляхом спалювання.

Як повідомили представники Чернігівської політехніки, для ефективної реалізації Регіонального плану управління відходами необхідно поділити область на кластери, які відповідно до територіального розподілу будуть реалізовувати систему заходів пов’язаних з сортуванням, переробкою, утилізацією та захороненням відходів. Вони запропонували чотири варіанти зонування області.

- Це необхідна умова для продовження складання плану: визначення ядра кластеру, напрацювання логістики перевезень та реалізація запланованих заходів, - пояснила Жанна Дерій.

За підсумками засідання робочої групи було прийнято рішення до обговорення зонування залучити представників органів місцевого самоврядування, а також стимулювати активне залучення громад до планування. Тож найближчим часом Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації проведе з ними онлайн-обговорення.


Департамент інформаційної діяльності та комунікаційз громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини