Держпродспоживслужба попереджає: сире молоко може бути шкідливим для людського організму
Молоко - це найперша їжа, яку починає вживати людина у своєму житті. Воно зустрічається скрізь: у соусах, цукерках, печиві, морозиві, ковбасах. Це такий продукт, який має на своїй кухні кожна господиня у будь-якому куточку земної кулі. Втім іноді коров’яче молоко може стати дуже небезпечним.
У молоці та молочних продуктах можуть міститися бактерії, що викликають серйозні інфекційні захворювання. Хоча позитивний момент у тому, що переважна частина цих мікроорганізмів знищується під час пастеризації. Безперечно, корови більшу частину дня перебувають на пасовищах, невпинно жуючи траву. Саме з кормом до організму тварини можуть потрапити патогенні мікроби. Не можна забувати і про те, що існують умовно-патогенні мікроорганізми, переносником яких є тварина. Ці мікроби можуть не впливати на здоров’я корови, але при цьому призводять до появи хвороби у людини. Тому не варто вживати сире молоко.
Процес створення молочних продуктів теж має безліч уразливих місць, якими мають можливість скористатися так звані «інфекційні агенти».
З-поміж патогенних мікроорганізмів, котрі можуть бути в молоці і негативно впливати на стан здоров’я людини, найбільш поширені:
- бруцела - можна заразитися від сирих молочних продуктів. Іноді на бруцельоз хворіють люди, які постійно контактують з коровами (доярки, ветеринари);
- кампілобактер - викликає тривалу діарею. Заразитися можна при вживанні сирого молока. Особливість мікроба в тому, що саме молоко і захищає його у шлунку від дії соляної кислоти;
- кишкова паличка O157 - інфекція проявляється діареєю з включенням прожилок крові. Найчастіше джерелом зараження стають сире молоко і м’який домашній сир;
- лістерія - мікроорганізм найчастіше виявляється в сирому молоці та сирах м’яких сортів. Оскільки лістерія переживає навіть заморожування, не слід сподіватися, що зберігання молока в холодильнику зможе вбити усі мікроби. Особливо небезпечна ця інфекція для вагітних жінок і осіб з ослабленим імунітетом;
- сальмонела - розмножується в сирому молоці та молочних продуктах. Симптоми інфікування: діарея і пропасниця.
Крім того, із сирим молоком до організму можуть проникнути туберкульозні бактерії. Тому вживати його без термічної обробки (навіть якщо це сировина від перевіреного виробника або фермера) не варто.
Щоб запобігти зараженню від молока, фахівці Держпродспоживслужби радять:
не купувати молочні продукти на стихійних ринках;
не вживати сире молоко, а обов’язково здійснювати його термічну обробку;
зберігати всі молочні продукти лише у холодильнику і утилізувати їх одразу після закінчення терміну придатності.
Останні новини Чернігівщини
«Форум Добрих Справ» – «Сила громади» у Чернігові об’єднав волонтерів, військових, освітян, культурних діячів та громадських лідерів 12:20
6 листопада вперше у Чернігові в обласному художньому музеї ім. Г.Галагана пройшов «Форум Добрих Справ» – «Сила громади», який об'єднав волонтерів, благодійників, військових, освітян, культурних діячів, підприємців та громадських активістів з усієї України.
Іпотерапія для поранених захисників: психологи системи МВС Чернігівщини спільно з відомчою медустановою організували реабілітаційний захід 11:46
У Чернігові для бійців, які після поранення потребують фізичної та психологічної реабілітації, організували візит до кінно-спортивного клубу «Казка».
Всесвітній день прибирання: Чернігівщина – серед цьогорічних лідерів України 11:13
Чернігівська область увійшла до трійки лідерів у межах проведення Всесвітнього дня прибирання – 2025, посівши друге місце у всеукраїнському рейтингу.
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на території області за добу 10:23
Протягом минулої доби зареєстровано 2 небезпечних події, а саме: 2 пожежі.
Про контроль за використанням бюджетних коштів - на зустрічі з начальником Північного офісу Держаудитслужби в області 09:31
Начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус зустрівся з керівником управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області Олександром Кондрашовим.