Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:52:19

Держпродспоживслужба попереджає: сире молоко може бути шкідливим для людського організму

24.09.2020   16:27Агенцiя

Молоко - це найперша їжа, яку починає вживати людина у своєму житті. Воно зустрічається скрізь: у соусах, цукерках, печиві, морозиві, ковбасах. Це такий продукт, який має на своїй кухні кожна господиня у будь-якому куточку земної кулі. Втім іноді коров’яче молоко може стати дуже небезпечним.

У молоці та молочних продуктах можуть міститися бактерії, що викликають серйозні інфекційні захворювання. Хоча позитивний момент у тому, що переважна частина цих мікроорганізмів знищується під час пастеризації. Безперечно, корови більшу частину дня перебувають на пасовищах, невпинно жуючи траву. Саме з кормом до організму тварини можуть потрапити патогенні мікроби. Не можна забувати і про те, що існують умовно-патогенні мікроорганізми, переносником яких є тварина. Ці мікроби можуть не впливати на здоров’я корови, але при цьому призводять до появи хвороби у людини. Тому не варто вживати сире молоко.

Процес створення молочних продуктів  теж має безліч уразливих місць, якими мають можливість скористатися так звані «інфекційні агенти».

З-поміж патогенних мікроорганізмів, котрі можуть бути в молоці і негативно впливати на стан здоров’я людини, найбільш поширені:

- бруцела - можна заразитися від сирих молочних продуктів. Іноді на бруцельоз хворіють люди, які постійно контактують з коровами (доярки, ветеринари);

- кампілобактер - викликає тривалу діарею. Заразитися можна при вживанні сирого молока. Особливість мікроба в тому, що саме молоко і захищає його у шлунку від дії соляної кислоти;

- кишкова паличка O157 - інфекція проявляється діареєю з включенням прожилок крові. Найчастіше джерелом зараження стають сире молоко і м’який домашній сир;

- лістерія - мікроорганізм найчастіше виявляється в сирому молоці та сирах м’яких сортів. Оскільки лістерія переживає навіть заморожування, не слід сподіватися, що зберігання молока в холодильнику зможе вбити усі мікроби. Особливо небезпечна ця інфекція для вагітних жінок і осіб з ослабленим імунітетом;

- сальмонела - розмножується в сирому молоці та молочних продуктах. Симптоми інфікування: діарея і пропасниця.

Крім того, із сирим молоком до організму можуть проникнути туберкульозні бактерії. Тому вживати його без термічної обробки (навіть якщо це сировина від перевіреного виробника або фермера) не варто.

Щоб запобігти зараженню від молока, фахівці Держпродспоживслужби радять:
    не купувати молочні продукти на стихійних ринках;
    не вживати сире молоко, а обов’язково здійснювати його термічну обробку;
    зберігати всі молочні продукти лише у холодильнику і утилізувати їх одразу після закінчення терміну придатності.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини