Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 10:31:12

Енергоефективність та перспективи впровадження енергетичного менеджменту обговорили в Чернігівській ОДА

15.08.2020   10:31Агенцiя

14 серпня перший заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Загайний провів робочу нараду з питань реалізації та подальших перспектив програми стимулювання населення, ОСББ та житлово-будівельних кооперативів Чернігівщини до запровадження енергоефективних заходів.

– Впродовж 2018-2020 року за програмою «теплих кредитів» з обласного бюджету компенсовано 1769 кредитів на суму майже 2,5 млн грн. У 2020 році з обласного бюджету на програму виділено 984,0 тисячі гривень, з яких на сьогодні використано 100%, – повідомив начальник управління енергетики, житлово-комунального господарства та благоустрою, заступник директора Департаменту енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Геннадій Луценко.

Він також розповів про результати програми, яка наразі реалізується в області та зауважив на доцільності прийняття подібної програми на наступні 2021 – 2023 роки.
Станом на 1 серпня за весь термін дії програми банківськими установами області видано 1816 «теплих» кредитів на загальну суму 96,1 млн грн, з них: для потреб фізичних осіб - 1714 кредитів, для ОСББ -102 кредити. Їх переважно використовували для придбання металопластикових конструкцій, матеріалів для утеплення осель та обладнання для модернізації систем опалення.

Найбільший попит на «теплі кредити» в місті Чернігів та районі, всього видано 685 кредитів, в середньому 228 кредитів щорічно. Середня вартість одного кредиту - 32,7 тис грн. Крім того, в п’ятірці лідерів за кількістю виданих кредитів на впровадження енергоефективних заходів є міста Ніжин, Бахмач, Прилуки, Ріпки та селище Срібне.
Програмою, що діє в області, передбачено відшкодування коштом обласного бюджету, 10% відсотків річних «теплих» кредитів для фізичних та юридичних осіб на впровадження енергоощадних технологій.

Відшкодування відсотків передбачається за кредитами, залученими на термін: для населення – не більше 3-х років, для ОСББ та ЖБК – не більше 10 років. За цією програмою на Чернігівщині працюють АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та АТ КБ «ПриватБанк».

– Сьогодні ми маємо говорити про модернізацію чинної програми та стимулювання громад Чернігівщини у співпраці та фінансовій підтримці існуючих в них ОСББ. Це дозволить перенаправити заощаджені кошти держави на не менш важливі питання в інших галузях економіки регіону, – наголосив Віталій Загайний.

Завідувач сектору енергоефективності Департаменту ЕТЗ та ЖЕГ Чернігівської ОДА Сергій Гайовий розповів про ідею впровадження в області системи енергетичного менеджменту, згідно з якою в закладах та установах області будуть залучені фахівці з цього напрямку. Мета їх діяльності – проведення щоденного моніторингу споживання енергоресурсів, реагування на нестандартне відхилення від норм та подальше впровадження енергозберігаючих програм та технологій в установах, де вони працюють. Координацію їх роботи планують здійснювати в онлайн режимі через соцмережі.

Підсумовуючи Віталій Загайний звернув увагу присутніх на тому, що підвищення енергоефективності регіону – це дійсно крок до забезпечення енергетичної незалежності всіє країни. Проте, підходити до розв'язання даного питання необхідно в об’єднанні зусиль влади, бізнесу та громадян. А для цього важливо формувати у населення нову культуру енергоспоживання, яка буде заснована на ощадливому природокористуванні та свідомому виборі енергоощадних технологій.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.

29 квітня: цей день в Україні і світі

29 квітня: цей день в Україні і світі 08:28

ДЕНЬ 796 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 796 RUSSIAN AGRESSION