Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:22:29

Стартував проект "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину"

30.05.2020   11:48Агенцiя

Сьогодні у кримінальному процесі переважає каральний підхід. Дитина, яка через складні життєві обставини вперше щось вкрала, може потрапити за грати на три роки. За статистикою Генпрокуратури, в 70% випадків неповнолітній правопорушник, який потрапив за грати на строк більше одного року, потрапляє у в'язницю повторно.

Але є альтернативний шлях – примирення неповнолітніх правопорушників з потерпілими, відновлення соціальних зв’язків з суспільством та відшкодування завданої шкоди. Це і є відновне правосуддя.

28 травня в приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області відбулось  установче засідання   членів робочої групи з числа представників установ та організацій, які будуть долучені до впровадження програми, що стало початком роботи Програми на Чернігівщині.

Під час засідання  присутні обговорили ключові питання співпраці в рамках реалізації вказаного проекту, визначили попередні алгоритми комунікації та першочергові заходи, які потребують визначення та впровадження у роботу.

Запровадження Програми відновлення на теренах Чернігівщини стало можливим завдяки спільним зусиллям представників різних установ та організацій, яківвійшли до робочої групи. Серед них:
ОлесяПирковська – заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області;
Володимир Бобруйко – директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД;
Василь Колос – директор Менського місцевого центру з надання БВПД;
Володимир Бригинець – директор Ніжинського місцевого центру з надання БВПД;
Надія Шевкун – начальник відділу ювенальної юстиції Прокуратури Чернігівської області;
Євген Скалюк – начальник філії ДУ «Центр пробації» у Чернігівській області;
Ольга Панкратова – начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області;
Алла Кот – директор Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
Юлія Богдан – методист Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
Наталія Хантюк – психолог Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
Наталія Кулікова – керівниця програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини;
Оксана Михайлова – кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної та практичної психології Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя.

«В більшості випадків діти вчиняють злочини невеликої чи середньої тяжкості для того, щоб завоювати авторитет серед однолітків, або через складні життєві обставини,  в яких опинилась дитина. Завдання Програми відновлення полягає в поверненні дитини до соціуму без застосування карального підходу, що дозволяє уникнути впливу кримінального середовища, в яке підозрюваний може потрапити»,- зазначила Ірина Протченко, директор регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області.

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, застосовується за чотирьох умов:
- перша – наявність потерпілої сторони;
- друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості;
- третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
- четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

У випадку, якщо обставини кримінального провадження відповідають умовам Порядку реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», прокурор інформує неповнолітнього, його законного представника та потерпілого про можливість реалізації Програми  шляхом залучення Регіональним центром з надання БВПД посередника та укладання угоди про застосування Програми.

Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою. Вони сприяють сторонам у примиренні та допомагають з’ясувати, якого саме відшкодування потребують сторони.

Таким чином, медіація вже на ранньому етапі сприяє виведенню неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу, допомагає уникнути кримінального світу. Це не означає, що порушник взагалі не нестиме відповідальність, адже він має відшкодувати заподіяну шкоду потерпілому, а також пройти процес ресоціалізації. А далі з неповнолітнім працюватимуть спеціалісти, щоб допомогти вирішити проблеми, які призвели до правопорушення.

Схожі програми працюють у США, Австрії, Данії, Франції, Фінляндії, Німеччині, Ісландії, Італії, Нідерландах, Норвегії, Швеції, Грузії та інших країнах. І вже довели свою ефективність.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини