Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:20:03

На території Чернігівської області 12 підприємств-водокористувачів

30.05.2020   10:49Агенцiя

Днями соцмережею поширилась інформація про забір води з річки Убідь поза межами с. Прогони Сосницького району за допомогою водозабірної споруди з порушенням вимог водного законодавства.

Тому виникла потреба по роз’ясненню даної ситуації від Деснянського басейнового управління водних ресурсів.
Наразі на території Чернігівської області 12 підприємств-водокористувачів, відповідно до статті 48 Водного кодексу України, здійснюють спеціальне водокористування для потреб зрошення.

Забір води здійснюється з річок Десна, Снов, Остер, Удай, Борзенка, Ревна, Убідь, Устіж, Трубіж. Всього протягом року сільгоспвиробники з поверхневих водних об’єктів мають дозвіл на забір води в обсязі 2,3 млн.м3.

Якщо говорити про річку Убідь, то забір води з неї здійснює одне підприємство з періодичністю один раз на п’ять років в об’ємі 105 тис. м3. на рік. В місці забору води річка є магістральним каналом осушувальної системи «Убідь» і зарегулювання води здійснюється за допомогою гідротехнічних споруд.

Станом на кінець травня на вказаній ділянці протяжністю 8,0 км магістрального каналу зарегульовано близько 550 тис. м3 води, дефіциту водних ресурсів на даний час не спостерігається, добовий забір води для зрошення складає близько 1 % від зарегульованого об’єму води.

При підготовці дозволу на спецводокористування проводиться розрахунок водоспоживання з врахування даних паспорта річки, розрахункового річного стоку (75-95% забезпеченості водності), даних довгострокових прогнозів водогосподарських балансів. Дозвіл встановлює добові та річні ліміти забору та використання води. Однією із умов здійснення забору води є наявність водовимірювального приладу та ведення обліку водокористування. У випадку відсутності такого обліку винні особи притягуються до адміністративної відповідальності.
Також на випадок погіршення водогосподарської обстановки за умови настання маловоддя,згідно статті 45 Водного кодексу України, передбачено обмеження прав водокористувачів або зміна умов водокористування, тобто шляхом зменшення лімітів забору поверхневих вод.

Враховуючи суспільний інтерес до цього питання, управлінням буде проведено додаткове вивчення стану річки Убідь з врахуванням гідрологічної ситуації 2020 року.

Деснянське басейнове управління водних ресурсів

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.