Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:12:42

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко зустрівся з представниками фермерських господарств області

18.05.2020   10:07Агенцiя

Ініціював зустріч депутат обласної ради Іван Якуб. У заході взяли участь керівники податкової служби, Держгеокадастру в області, Чернігівського відділення Українського державного фонду підтримки фермерів.

– Для Чернігівщини фермерство є потужним напрямком. В області діє 1068 фермерських господарств. З них 13 створено в 2020 році. Посівна площа фермерських господарств під урожай 2019 року склала 135 тисяч гектарів, або 12% площі посіву всіх сільськогосподарських підприємств області, – зазначив голова ОДА.

Від усієї виробленої валової сільськогосподарської продукції частка фермерів складає 11,6%. Зокрема, фермерськими господарствами вироблено: зерна – 10% від обсягів виробництва всіх сільськогосподарських підприємств області, цукрових буряків – 32% від загального обсягу, соняшнику – 14%, каптоплі – 39%, плодів і ягід – 37%.

– Але є, звісно, проблемні моменти, обговорити які ми і зібралися, – каже Андрій Прокопенко. – Один з таких – блокування податкових накладних.

У грудні минулого року Кабмін схвалив Постанову №1165, якою затверджено новий Порядок зупинення реєстрації податкової звітності. Порядок почав діяти з 1 лютого 2020 року. Мета цього – більш ефективний механізм боротьби із зловживаннями. Для упередження формування фіктивного податкового кредиту внесені зміни до критеріїв, за якими проводиться автоматизований моніторинг. Усі підприємства України знаходяться у рівних умовах. При фіксації певних відхилень система автоматично блокує накладні.

Проте нововведення створило проблеми для фермерів. Серед найчастіших причин блокування податкових по фермерським господарствам – мала чисельність штатних працівників і відносно великі обороти підприємств.

Блокування фінансової звітності перешкоджає стабільній роботі фермерських господарств, адже у фермерів немає повноцінних бухгалтерських служб. Відповідно, вирішення спірних питань з податковою займає у фермерів час, якого зовсім немає в період весняно-польових робіт.

У свою чергу, податкова запевнила, що докладає всіх зусиль, щоб максимально спростити цей процес. За два з половиною місяці податковою комісією розглянуто 246 справ, по яким було прийнято 90% позитивних рішень.

Чернігівські податківці спрямували до головного офісу пропозиції для доопрацювання системи. Найближчим часом можна очікувати перегляду алгоритму роботи.

– Крім того, у форматі запитання-відповіді пройшлися по земельним питанням. Також обговорили реалізацію програми підтримки сільгоспвиробників на державному та обласному рівнях, – зауважив очільник області.

На Чернігівщині діє «Програма фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області», якою передбачено надання компенсації витрат сільгосптоваровиробників на проведення сертифікації виробництва органічної продукції.

У 2020 році у Державному бюджеті на підтримку сільського господарства закладено 4 мільярда гривень. Держпідтримка повністю збережена і після прийняття змін до бюджету в квітні. Кошти будуть розподілені наступним чином:

– фінансова підтримка фермерських господарств – 185 мільйонів гривень;

– надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 215 мільйонів гривень;

– часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва – 1 мільярд гривень;

– фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів – 1,2 мільярда гривень;

– фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства – 400 мільйонів гривень;

– державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції – 1 мільярд гривень.

– У 2019 році фермери області отримали з державного бюджету підтримки лише на 13,8 мільйона гривень. Тож цього року цей показник треба значно покращити, – зазначив Андрій Прокопенко.

Голова ОДА подякував фермерам за відверту розмову та конструктивний діалог. Також він запропонував змінити формат спілкування і зустрічатися безпосередньо у фермерських господарствах.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини