Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 06:32:00

Обласні посадовці від медицини спілкувалися з варвинцями

08.05.2020   12:12Агенцiя

7 травня у Варві побували і зустрілися з представниками місцевої влади і служб, дотичних до протиепідемічної роботи, начальник управління охорони здоров`я Петро Гармаш та директор лабораторного центру Микола Донець.

Судячи з контексту спілкування, в дорогу їх покликала ситуація з черговою смертю  від ускладнень коронавірусу мешканки району  і різкі, емоційні зверненнями до посадовців всіх рівнів стривожених варвинців, адже на два десятки встановлених хворих маємо вже п`яту смерть у прилуцькому стаціонарі, і до того ж – доволі молодих людей.

Зокрема, 6 травня померла працівниця Варвинської селищної ради. Зі слів колег, до опорної лікарні 51-річна жінка разом з чоловіком  потрапила ще 22 квітня з температурою,  почувалася більш-менш нормально, спілкувалася з колегами телефоном, проте підсумок лікування – як відомо,  летальний.  Дізнавшись про критичний стан хворої, колеги і небайдужі варвинці зібрали кошти на дороговартісні ліки, з великими потугами намагалися розшукати їх у столичних закладах і доставити у Прилуки, проте будь-які зусилля допомогти колезі виявилися марними. Ще четверо COVID-пацієнтів  з Варвинщини теж  померли у стінах прилуцького закладу – дві жінки – сестри з Журавки та літнє подружжя з Варви.

У своїх публічних виступах заступник селищного голови Тамара Дейнека та секретар ради Любов Лущик,  підтримані громадськістю,  привернули увагу можновладців до проблеми високої смертності   у нашому регіоні, відсутності необхідних ліків у лікарні та аптечній мережі, неналежного утримання хворих у закладі сусіднього району. Якщо він є опорним і має отримувати  фінансування на лікування пацієнтів з коронавірусом з кількох районів, то чому варвинці почуваються там некомфортно, чи отримують необхідну допомогу?

Відкриваючи діалог з представниками області, Варвинський селищний голова Валентина Саверська-Лихошва, крім зазначених проблем,  акцентувала їх увагу на недостатній  оперативності тестування осіб з підозрами на COVID-19 і контактних, що  посилює паніку серед населення і відтерміновує точне діагностування хвороби, підступної саме своїм прихованим перебігом. Щоб потрапити у число протестованих, окремим з таких осіб довелося самостійно обривати урядові “гарячі лінії”.
Також варвинці озвучують пропозиції госпіталізувати хворих до інших лікарень – місцевої Варвинської чи інших районів, приміром, Ніжинського, зазначила вона.

Очільник управління охорони здоров`я області П. Гармаш події і порушені питання коментував так:
Прилуцьку ЦМЛ визначено опорною як краще оснащену, про Варвинську не йдеться, адже тут немає анестезіолога, працюючого на постійній основі;
80% хворих не мають ускладнень  і лікуються амбулаторно, первинній ланці медицини (сімейні лікарі, ФП) слід посилити раннє виявлення хворих і їх спостереження;
по летальних випадках створено експертну комісію із числа обласних фахівців, яка надасть свої висновки, і покривання якихось неправильних дій прилуцьких медиків, якщо такі мали місце, не буде;
управління підготує інформацію щодо матеріальної забезпеченості Прилуцької ЦМЛ;
спрямовувати пацієнтів у Ніжин недоцільно, адже і там обслуговується значна кількість населення районів і міста;
стосовно лікування коронавірусу – специфічного, на жаль, і в світі немає, є тільки симптоматичне, прогноз гірший при пізніх зверненнях.

Керівник лабораторного центру (установа, окрім іншого, проводить ПЛР-тестування)  М. Донець запевнив, що нині заклад  працює щоденно-цілодобово, обробляючи за день до 200 зразків з області  і здатен прийняти їх від усіх, для кого є така потреба. Навів такі цифри по Варвинщині: з 208 контактних наразі від тестування відмовилися 12, тож спільно з місцевою владою їх треба переконати не легковажити здоров`ям власним і оточуючих. 7 травня від Варвинщини прийнято 29 тестів, можуть і більше.
Також для локалізації вогнищ зараження важливе неухильне дотримання карантину – населенням, працівниками установ і організацій, наголосив він.

Любов Лущик і Тамара Дейнека мали змогу знову озвучити проблеми, з якими, власне, й зверталися до високопосадовців: чому немає необхідних ліків ні в опорній лікарні, ні в аптеках – зокрема й за немалі гроші, чому лікувальними закладами не забезпечується пацієнтам навіть елементарного – триразового харчування (в Прилуках воно дворазове)?

З ліками непросто в країні в цілому, визнав П. Гармаш, але ситуація покращиться, коли у травні заклади І хвилі госпіталізації отримають кошти на придбання ліків за протоколами лікування. Щодо інших видатків – нарікав на недостатні тарифи від НСЗУ для лікарень, які доведеться переглядати, а наразі ж потрібна допомога лікувальним закладам з місцевих бюджетів, волонтерських організацій, як вже організувалися й варвинці, доставляючи харчі хворим в прилуцьку лікарню.

Підсумовуючи робочу нараду, обласні представники закликали всі служби згуртуватися: посилити карантинні заходи, роз`яснювати населенню важливість тестування і ранньої діагностики, підсилити матеріально медзаклади з місцевих бюджетів.

Здавалось би, все вірно, проте у місцевих учасників наради, які шукали допомоги високопосадовців  у вирішенні  непосильних для себе проблем –  відсутіність ліків  і навіть можливості їх придбати, конструктивна співпраця з прилуцькими медиками,  залишилося стійке відчуття: допоможи собі сам… Виявляйте,  лікуйте, годуйте і т.д.

Варвинська Отг

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.