Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:43:04

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба взяв участь в обласній нараді з питань соціального захисту дітей

07.05.2020   08:11Агенцiя

На Чернігівщині у зв’язку із запровадженням карантину з інтернатних закладів до батьків (або осіб, які їх замінюють) повернулася майже тисяча дітей. Більшість таких родин перебувають у складних життєвих обставинах.

Як забезпечується соціальний захист дітей, обговорили 6 квітня на нараді в облдержадміністрації. У заході взяли участь Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ірина Жмака, представники профільних структурних підрозділів. У режимі відеозв’язку — представники РДА та ОТГ.

— Майже півроку, враховуючи літні канікули, діти знаходитимуться у родинах. Це вимушений крок у зв’язку із запровадженням карантинних заходів, — зазначила Наталія Романова. — Звичайно, для дитини пріоритетною формою виховання залишається сімейна. Але нинішні умови, коли діти повернуті до біологічних батьків без попередньої оцінки ситуації у конкретній родині, ставлять під загрозу безпеку перебування у таких сім’ях.

За словами начальника Служби у справах дітей ОДА Людмили Зеленько, через різні обставини, у тому числі через неналежні умови проживання, із родин до інтернатних закладів вже повернуто 13 дітей.

Щоб попередити проблемні ситуації, забезпечується контроль за дотриманням прав та інтересів дітей, які повернулись додому з інституцій. В області також скоординовано роботу зі з’ясування профільними органами та службами відомостей про дітей — мешканців Чернігівщини, які повернулись на період карантину з інтернатних закладів інших регіонів.

У посиленому режимі під час карантину працюють центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Так, працівники центрів та фахівці із соціальної роботи провели оцінку потреб 719 дітей (проживають у 464 сім’ях), які повернулись з інституцій. Складні життєві обставини виявлено у 174 родинах (а це 356 дітей), поінформувала директор ОЦСССДМ Алла Кот. Соціальні послуги надавались 547 сім’ям. Отримують родини і гуманітарну допомогу. Це, в основному, продуктові набори. До процесу активно залучаються благодійники та волонтери.

— Завдання держави — належним чином попіклуватися про дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. При цьому забезпечити їм виховання у родинному середовищі. Тому на сьогодні вкрай актуальна реформа деінституціалізації, оскільки інтернатна система є руйнівною для дитини, — наголосив Микола Кулеба. — Належна організація роботи на місцях щодо підтримки сімей може убезпечити дітей від повернення в інтернати восени.

У ході наради також піднімалось питання дистанційної освіти дітей, які повернулись з інтернатів. Забезпечити його на належному рівні досить складно, оскільки більшість родин фінансово малозабезпечені. Тут, на переконання присутніх, мали б краще спрацювати самі інтернати, долучившись до оцінки потреб своїх вихованців та спільно з представниками місцевих органів влади шукали ресурси для придбання необхідних речей. Приміром, своїх вихованців не забувають в Удайцівському навчально-реабілітаційному центрі: працівники закладу перевіряють умови проживання у родинах та надають гуманітарну допомогу.

Своїм досвідом поділився і Микола Кулеба: кожного тижня за місцем проживання як волонтер відвідує сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, допомагає продуктами харчування, необхідними речами. Він закликав усіх присутніх об’єднати зусилля і підтримати таких дітей, особливо у теперішній час.

Щодо грошових виплат: за словами директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Олега Русіна, допомога на дитину одиноким матерям, а також малозабезпеченим сім’ям на період канікул, коли дитина не перебуває на державному забезпеченні в інтернаті, перераховувалася. Доцільно було б це робити і під час карантину, щоб повністю забезпечити соціальний захист дитини. Але нормативні документи такої підстави не передбачають. З іншої сторони, за такими виплатами має бути контроль цільового використання. Адже не факт, що батьки витратять кошти саме на потреби дитини.

Підсумовуючи, Наталія Романова наголосила, що за проведеним моніторингом безпеки дітей має бути проведений більш глибокий і фаховий аналіз причин їх потрапляння до інституцій. Адже ситуація, що склалась з вимушеним поверненням дітей з інтернатів системи освіти, — нагода оцінити потреби цих дітей, спроможність батьків виконувати свої функції. Це допоможе визначити, скільки дітей можуть залишитись у родинах або взагалі до них не повертатись за відсутності належного батьківського піклування чи інших причин. Також це можливість об’єктивно сформувати потребу у створенні сімейних форм виховання. Як результат усіх дій — кожна дитина матиме індивідуальну дорожню карту з інтеграції у середовище сім’ї та громади, затверджену на відповідних комісіях з питань захисту прав дитини.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини