Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:11:55

Андрій Прокопенко: Масова загибель бджіл – це не лише проблема пасічників, а й усього суспільства

06.05.2020   10:28Агенцiя

У Чернігівській облдержадміністрації 5 травня голова ОДА Андрій Прокопенко провів нараду щодо профілактики отруєння бджіл. Окрім профільних структурних підрозділів ОДА та Держпродспоживслужби в області, у нараді взяли участь представники правоохоронних органів, обласної та міської спілки бджолярів, а також підприємці, які вирощують сільськогосподарські культури.

– Ми детально опрацювали проблематику вимирання бджіл на Чернігівщині. Дали змогу всім сторонам, котрі впливають на галузь бджільництва, озвучити свою точку зору, – зазначив голова ОДА. – Чи не щодня з різних куточків України надходять сигнали про масове отруєння цих надзвичайно корисних комах. Чернігівщина також не є виключенням. На сьогодні це дуже серйозна проблема, яка потребує посиленої уваги і скорішого вирішення.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен зазначив, що не допускати отруєнь комах допоможе налагоджена співпраця між бджолярами, органами місцевого самоврядування, аграріями та установами Держпродспоживслужби. Кожна з цих сторін має на належному рівні виконувати обов’язки, передбачені нормативними актами. Пасічники – паспортизувати свої пасіки у філіях державних лікарень ветмедицини. У подальшому це дає можливість ідентифікувати пасіки і здійснювати відповідний контроль. У разі отримання повідомлення про хімічну обробку сільгоспугідь на території громад пасічникам слід ізолювати бджіл, або вивезти їх у безпечне місце на термін обробки.

Наразі на Чернігівщині з 53,2 тисячі бджолосімей в органах місцевого самоврядування зареєстровано та видано органами Держпродспоживслужби ветеринарно-санітарних паспортів на 41,4 тисячі бджолосімей.

У свою чергу аграрії, перед проведенням робіт з обробки рослин зобов’язані повідомляти про це пасічників, голів громад та відповідні ради не пізніше ніж за 3 доби. В повідомленні вказувати територію, дату, час, препарат і діючу речовину, яка використовується.

Бджолярі скаржаться, що саме сільгосппідприємства не дотримуються вимог і вчасно не повідомляють про роботи з обробки полів хімікатами. Розповідають про приховування інформації щодо методів обробки і характеристик хімічних речовин. Також нарікають на недотримання допустимих часових норм, нехтування погодними умовами. Правилами дозволяється проводити обробку лише у нічний або вранішній час і при швидкості вітру 1-2 метри за секунду.

Однак аграрії не зважають не це і здійснюють польові роботи за зручних умов. Невдоволення викликає неможливість оперативно розслідувати порушення у роботі сільгосппідприємств. Навіть у разі надходження такої заяви, Держпродспоживслужба не вправі одразу ініціювати перевірку. Для цього потрібно зібрати чималу доказову базу. І лише отримавши погодження регулятора з Києва, можна позапланово перевірити ймовірного порушника. Відповідно, це займає чимало часу і ускладнює підтвердження факту зловживань з боку суб’єкта господарювання.

У аграріїв на проблему інша думка. Основною причиною масової загибелі бджіл вбачають затяжну холодну і посушливу весну. Разом з тим, сільгоспвиробники підтримують ініціативу щодо створення груп у месенджерах, щоб налагодити комунікацію з усіма зацікавленими сторонами.

– Отже, висновки такі. В першу чергу, маємо припинити практику неконтрольованого протруєння полів несертифікованими хімікатами. Для цього потрібно посилити контроль і зобов`язати сільгоспвиробників працювати прозоро, не приховувати інформацію щодо своїх дій на землях громад, – каже Андрій Прокопенко. – Узагальнимо всі пропозиції та направимо відповідне звернення на Кабмін для змін у нормативних документах. До вирішення цієї проблеми на законодавчому рівні залучимо нардепів з Чернігівщини.

Докорінно вирішити ситуацію можливо змінами в чинне законодавство. Йдеться про внесення змін у Закон «Про карантин і захист рослин», а також у Закон «Про бджільництво». Нові норми чітко відповідатимуть європейським вимогам.

До речі, нині Україна входить у п’ятірку найбільших експортерів меду у світі. Перелік продуктів, які використовують люди, демонструє наскільки різноманітним і корисним є бджільництво. А самі бджоли є одними з найцінніших комах у природі. У разі їх зникнення, людство також вступить у боротьбу за своє існування.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.