Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 19:55:09

Основні хімічні та фізико-хімічні показники якості знаходяться в межах норм гранично допустимих концентрацій

02.05.2020   09:41Агенцiя

Днями в соцмережах поширилась інформація про забруднення поверхневих вод транскордонної річки Судость – правої притоки річки Десна (загальна довжина - 208 км, в межах України - 17 км.). Її витік знаходиться на території Російської Федерації, в межах України🇺🇦 протікає територією Чернігівської області (Н.-Сіверський р-н), де і впадає в р. Десна.

Лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Деснянського БУВР здійснюється щомісячний контроль якості поверхневих вод з транскордонних ділянок водотоків в зоні діяльності управління, до переліку яких відноситься і річка Судость.

За даними останнього квітневого (16.04.2020) відбору проб води з річки Судость біля с. Грем’яч Новгород-Сіверського району встановлено, що основні хімічні та фізико-хімічні показники якості знаходяться в межах норм гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення (ГДК). За винятком заліза загального – 0,29 мг/дм³ (перевищення ГДК у 2,9 разів), та марганцю – до 0,052 мг/дм³ (перевищення ГДК у 5,2 рази), який не пов’язаний з техногенним забрудненням водойм, а зумовлений природною геохімічною обстановкою.

По азотній групі та фосфатах перевищень не виявлено. Вміст органічного забруднення води – ХСК 28,0 мгО2/дм³. Вміст розчиненого у воді кисню залишається задовільний - 10,10 мгО2/дм³. Концентрація інших гідрохімічних показників відповідає нормативним значенням ГДК.

За останні 10 років якісний стан вод р.Судость залишається стабільним та незмінним. Спостерігаючи за динамікою гідрохімічної якості води, в пункті моніторингу лише інколи фіксувались сезонні поодинокі коливання концентрацій окремих показників по фосфат-іонам і амоній-іонам. Проте, ці явища є природніми та не несуть загрози для живих організмів річки.

На території Чернігівської області р. Судость не зазнає антропогенного впливу. Скид зворотних (стічних) вод у поверхневі водні об’єкти її басейну не здійснювався. Згідно державного обліку водокористування за даними звітності форми № 2ТП-водгосп в межах її басейну водокористування здійснювали три підприємства-водокористувача Чернігівської області.

Деснянське БУВР продовжуватиме своєчасне спостереження за якістю поверхневих вод річки Судость відповідно до переліку пунктів моніторингу масивів поверхневих вод в частині проведення спостережень на транскордонних ділянках водотоків та інформуватиме вас про будь-які зміни її якісного стану.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.