В лікарню потрапила 64-річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками
Сморчки - умовно-їстівні гриби, які можна вживати в їжу тільки після попередньої обробки.
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами: в лікарню потрапила 64 - річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками.
Також треба зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно - грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Основні причини отруєнь грибами :
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• Остерігайтеся пластинчатих грибів.
• Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• Не вживайте сирих грибів.
• Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує, що в минулому році дикорослими грибами отруїлося 4 осіб.
Останні новини Чернігівщини
Чоловіка, який вчинив розбій і заволодів 500 тис. грн, засуджено до 11 років 6 місяців позбавлення волі – задоволено апеляційну скаргу прокурора 17:49
За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Київський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора на вирок Деснянського районного суду міста Чернігова, яким 34-річного жителя Київщини визнано винним у розбої, вчиненому за попередньою змовою групою осіб у особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 187 КК України).
Чернігівщина на екваторі І етапу олімпіадних змагань 17:12
Упродовж 25 – 26 жовтня 2025 року на Чернігівщині відбувся І етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із хімії, німецької мови та географії, що стали екватором в графіку проведення олімпіад.
Рівень захворюваності на ГРВІ залишається нижчим за епідемічний поріг на 56,0%. 16:31
Рівень захворюваності на ГРВІ залишається нижчим за епідемічний поріг на 56,0%.
Ворогом здійснено чергову атаку на енергосистему області. 16:09
Вчора ворог здійснив чергову атаку на енергосистему Чернігівської області.
Водій з ознаками спʼяніння намагався втекти від патрульних 15:33
Сьогодні, близько 2-ї години, патрулюючи автодорогою М-01 (Київ — Чернігів — Нові Яриловичі), поблизу села Трисвятська Слобода, інспектори помітили автомобіль Chevrolet Lacetti, який рухався без державного номерного знаку.