Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:54:46

Про готовність медичної галузі Чернігова та її головні потреби для боротьби з коронавірусом

26.03.2020   08:10Агенцiя

Організація лікування можливих хворих на коронавірусну інфекцію, найголовніші потреби у матеріально-технічному забезпеченні лікарень міста були обговорені на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 24 березня.

Про загальний стан справ доповідав начальник управління охорони здоров’я міської ради Владислав Кухар.

У Чернігові з метою запобігання захворюванню, викликаному поширенням коронавірусу COVID-19, створений міський оперативний штаб, діє міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Також активно ведеться робота щодо забезпечення закладів охорони здоров’я необхідним медичним обладнанням, виробами медичного призначення, деззасобами та засобами індивідуального захисту.

За словами Владислава Кухаря, на міську лікарню №2, інфекційне відділення якої готується приймати таких пацієнтів, вже виділено 3,6 млн грн. За ці кошти придбано: 500 комплектів захисного одягу для медперсоналу, 1000 респіраторів, 200 пар хірургічних рукавичок, 4000 шприців, 300 флаконів етилового спирту, медикаменти та інші вироби медичного призначення.

Він також додав, що з депутатського фонду перераховано 800 тис.грн, які теж залучаються для придбання того, що необхідно для забезпечення діяльності лікарні.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко подякував депутатам міської ради за це, але зауважив, що ці кошти - бюджетні, тобто кошти платників податків. І запропонував за можливості зробити ще й інший крок - наприклад, як зробили представники бізнесу.

Начальник міського управління охорони здоров’я також повідомив про кількість хворих на пневмонію. За зимовий період по міській лікарні №1 було 32 таких пацієнта, з них вже виписані – 12; по міській лікарні №2 - 14 хворих, з них виписані – 2; по міській лікарні №3 – 6 осіб, з них виписані - 4. Він зауважив, що всі ці цифри відповідають щорічним показникам, і це типові пневмонії, які піддаються лікуванню. У всіх пацієнтів, що наразі в стаціонарі, стан стабільний і вони йдуть на покращення. Наразі атипічних пневмоній по місту немає і підозр у тому, що пацієнти можуть мати в організмі вірус коронавірусу, теж нема.

- У нас є кілька людей, які знаходяться на самоізоляції протягом двох тижнів – з числа тих, хто був у контакті з захворілими на коронавірус. Ми спостерігаємо за ними. На сьогодні у них стан стабільний, температури і ніяких інших проявів хвороби немає, - додав він.

Міський голова зауважив, що у сьогоднішній ситуації важливо було б мати право отримувати дані про тих осіб, які в’їхали на територію України з-за кордону. Але, на жаль, на сьогодні Закон про захист персональних даних не дає такої можливості. Якби ця інформація була – було б значно легше забезпечити контроль за самоізоляцією цих людей. При цьому він висловив думку, що інфікованих у нашій країні насправді значно більше, ніж показує статистика.

Владислав Кухар зазначив, що особливість цієї хвороби в тому, що більшість людей без супутніх захворювань переносять інфекцію в легкій формі - а небезпека в тому, що вони в цей час заражають інших. Зокрема, людей похилого віку, людей, які мають серйозні захворювання. Тобто тих, які потребуватимуть надання значної медичної допомоги в стаціонарі.

- На сьогодні у нас немає механізму, який надавав би нам можливість активно виявляти цих людей. Якби у нас була ще у січні чи лютому інформація Державної прикордонної служби про перетин кордону такими людьми, ми мали би змогу перевіряти надалі їх шлях. Але такої інформації в нас немає, і в цьому, звісно, є проблема, – пояснив він. – Та кількість тестів, яку ми отримаємо, не покриває всіх потреб у проведенні тестування. У нас єдиний шлях – будемо проводити тестування вже захворілим людям. Якщо коронавірус підтверджується, тоді намагатимемось максимально охватити коло тих, хто з ними контактував. Інакше загалом на все місто необхідно мати мільйони цих тестів, а ціна 25-и штук – 10 тис.грн, і їх треба проводити ще й повторно.

Реальної кількості майбутніх хворих, навантаження на лікарню і, відповідно, потреб зараз не може знати ніхто. Але за розрахунками, проведеними відповідно до наказу МОЗ України, Чернігову наразі ще потрібно апаратів штучної вентиляції легень та іншого обладнання на загальну суму 50 млн грн. Також, у разі епідемії, на кожні 3 місяці на розхідні матеріали додатково необхідно буде 22 млн грн.

Найголовніша потреба – 10 апаратів ШВЛ високого класу (1,65 млн грн за од.), 21 апарат середнього класу (750 тис.грн за од.), 6 портативних транспортних з автономним живленням (1 млн грн за од.).

За словами керівника управління охорони здоров’я міськради, ці апарати українського виробництва на імпортних складових можна спробувати замовити. Загалом на це обладнання необхідно 38,25 млн грн. Після замовлення постачальники обіцяють доставити апарати через 3 тижні.

Серед інших потреб, розрахованих відповідно до документу МОЗ: монітори пацієнта з інвазійним вимірюванням гіподинаміки -30 шт. по 50 тис.грн, дозатор лікувальних речовин – 31 шт. по 5 тис.грн, електровідсмоктувач – 29 шт. по 30 тис.грн.

Для медпрацівників інфекційного відділення міської лікарні №2 на сьогодні є близько 500 захисних костюмів. Якщо кількість пацієнтів не буде перевищувати 80 чоловік, то щомісяця потреба у них орієнтовно буде на загальну суму 500 тис.грн. Крім того, місто вже має 32 апарати ШВЛ. Якщо додати наркозно-дихальну апаратуру, то в інфекційному відділенні можна розгорнути 39 місць інтенсивної терапії.

- Обладнання необхідно купувати тільки у відповідальних постачальників і обов’язково сертифіковане, щоб воно відповідало усім вимогам, мало відповідні кількісно-якісні характеристики і прийнятну ціну. Якщо мова йде про 20-30 млн грн на квартал – це однозначно ті кошти, які ми не зможемо знайти з бюджету. Тож потрібно, щоб ми всі разом з представниками бізнесу долучилися до вирішення цієї ситуації. Хоча фактично 10 млн грн на місяць – це мізерна сума, якщо порівнювати її з тим рівнем проблеми, який прогнозується на фоні показників по різним країнам. І потім ці кошти все одно доведеться шукати, просто в інший спосіб. Я вважаю, що потрібно долучатися до вирішення проблематики державним банкам, усім монополіям, власникам мереж аптек, АЗС, торгових мереж. Треба адекватно оцінити цю проблему, не ховатися від неї, оцінити скільки коштує її вирішення і системно працювати. Зараз ми можемо тільки передбачити ситуацію з огляду на графіки розвитку цієї епідемії в інших країнах. Ми спільно з губернатором попрацюємо і знайдемо ці кошти, – підкреслив Владислав Атрошенко. 

Начальник управління охорони здоров’я міської ради також повідомив, що з міського бюджету на заробітні плати 32-х медиків інфекційного відділення лікарні №2, які безпосередньо контактуватимуть з можливими хворими, додатково додається сума 2,2 млн грн на місяць. «На руки» отримуватимуть: лікар - 16 тис.грн, медсестра - 14 тис.грн, молодша медсестра - 12 тис.грн.

За його словами, у міських лікарнях №2 та №3 сформовані бригади по наданню медичної допомоги, у які входять лікар-анестезіолог, інфекціоніст або терапевт, середні медичні працівники. Наразі вже вирішені питання про проживання медпрацівників у період обсервації, їх харчування, а також при необхідності вирішуватиметься питання догляду за дітьми цих медпрацівників.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини