Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:09:19

Як діятиме місцеве самоврядування у Чернігові в період карантину

18.03.2020   10:19Агенцiя

Про те, які обмеження будуть застосовані ще і як місцеве самоврядування в Чернігові буде забезпечувати виконання своїх обов'язків в умовах карантину – тезово зі щотижневої нарада чернігівського міського голови з керівниками структурних підрозділів і комунальних підприємств міської ради 17 березня:

- У Чернігові, як і майже в усіх обласних центрах України, вжиті заходи для запобігання розповсюдженню коронавірусу. Ці заходи в першу чергу спрямовані на мінімізацію контактів і запобігання неконтрольованої, галопуючої пандемії. Ті заходи, які вживаються, є своєчасними але надзвичайно болючими. У першу чергу, для економіки. Але вони необхідні, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Доручення керівнику міського управління охорони здоров’я – надати перелік необхідного для закупівлі обладнання, потрібних ліків для додаткового направлення на Кабінет міністрів України.

Доручення по інших напрямках:

В органах місцевого самоврядування наскільки можливо перевести роботу в онлайн. По кожному управлінню треба подивитися на те, яка у зв’язку з особливим режимом роботи кількість людей буде необхідна і достатня безпосередньо в офісі й обмежитися цим.

- Єдиний спосіб уберегтися – це максимальна локалізація. Тільки так можливо локалізувати вогнища захворювання і отримати шанс допомогти хворим. Оскільки два тижні хвора людина ще не має симптомів і не знає що вона хвора, без ізоляції відслідкувати її контакти неможливо. Ми проходимо цей іспит уперше. Уникнути пандемії нам не вдасться, але мінімізувати першу хвилю ми повинні, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Очевидно, що в цей час посилиться навантаження на колл-центр і на соціальні служби. Міський голова попросив окремо запросити їх щоби подивитися, яким чином місту забезпечити продуктами харчування і відповідним доглядом усіх, хто є підопічним соціальних служб. Можливо, перелік таких людей суттєво збільшиться.

Заробітні плати – буде перерозподіл з людей, у яких зменшиться навантаження, на тих, у кого воно збільшиться. Також будуть знаходити інструменти для збільшення зарплат лікарям, які будуть контактувати з небезпечною хворобою.

Управлінню економіки разом з управлінням фінансів доручено зробити обрахунок недонадходжень по всіх видах місцевих податків з розрахунку на місяць, враховуючи ситуацію.

- Сьогодні ми не знаємо і не можемо прогнозувати загального терміну карантину. Хотілось би вірити, що ми за два місяці впораємося. Тому нам треба прогнози недоотримання місцевих податків і того, які будуть вжиті компенсаторні заходи з боку держави. Тому я би зараз призупинив усі закупівлі по бюджету розвитку, усю закупівлю за бюджетні кошти обладнання, окрім медичного. І очевидно, що ми публічно повинні будемо про це повідомити представників бізнесу, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

У закритому режимі міська влада опрацьовуватиме також вірогідність ланцюгової реакції неплатежів. Адже, якщо люди підуть за свій рахунок по домівках – їм не буде взагалі чим сплачувати ні за що.

- По кожному управлінню, як це не боляче – я жду пропозиції по мінімізації видатків, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Місто зараз економічно знаходитиметься в режимі надзвичайного стану. Міський голова висловив надію, що державою буде напрацьований механізм компенсаторних заходів. Якщо їх не буде – місцеве самоврядування повинне за рахунок зменшення видатків розвитку, зменшення всіх витрат має забезпечити життєдіяльність міста самостійно.

- Потім, коли усе це закінчиться, ми скоригуємо у зворотній бік. Але якщо і буде в нас таке щастя – це вже за результатами третього кварталу, - Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Освіта у місті переходить на дистанційне навчання. Місцеве телебачення буде долучене до процесу освіти – надасть студію та ефірний час по декілька годин на день. Особлива увага - на випускні класи, де здача ЗНО.

Щодо координації з правоохоронними структурами: потрібна більш серйозна координація, для протидії можливим викликам по захисту майна.

Щодо транспорту. У якості рекомендації - по великих підприємствах потрібно робити розвозку для працівників і доставляти на підприємство своїх. А громадський транспорт працюватиме чи ні – поки що це позиція дискусійна.

- Ситуація складна надзвичайно, тому що вона непрогнозована: постійно змінюється, кожні 2 години нові вводні. Але однозначно потрібно мінімізувати контакти і однозначно - дуже обережно коригувати бюджет, щоби ми своїми силами закінчили рік. Тому що казначейських позичок немає, з підтримкою держави буде незрозуміло як, - наголосив міський голова. – Тому нам треба робити прогнози, які роботи і напрямки зупиняти. Можливо, ми підемо й на те, що частину своїх людей відправимо у відпустки. Найскладніше в тому, що зараз немає розуміння термінів карантину. Якщо три тижні або місяць – це одне, якщо кілька місяців – ситуація зовсім інша. Але це покаже тільки час.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини