Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:56:32

Профілактика отруєнь бджіл – в центрі уваги учасників обласного Форуму бджолярів

22.02.2020   10:33Агенцiя

20 лютого пасічники та сільгоспвиробники з різних куточків Чернігівщини, а також представники територіальних підрозділів Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації взяли участь у Форумі бджолярів Чернігівщини.

Загалом Форум «Профілактика отруєння бджіл» зібрав близько сотні учасників.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен ознайомив присутніх із ситуацією у  бджільництві регіону і озвучив проблеми, що існують на сьогодні у цій галузі, зокрема стосовно негативного впливу на бджіл зовнішніх факторів. Під час презентації він акцентував увагу на проведенні лабораторних досліджень хвороб бджіл, санітарних нормах при застосуванні пестецидів агровиробниками під час польових робіт, особливостях застосування хімікатів авіаційним методом. Також Юрій Павлішен розповів про алгоритм дій при загибелі бджіл, зокрема про створення комісії, до складу якої повинні обов’язково входити представники Держпродспоживслужби, екологічної інспекції та органів місцевого самоврядування.

Керівник Держпродспоживслужби також звернув увагу на обов’язкову паспортизацію бджологосподарств.

Його підтримав і голова Чернігівської обласної та міської спілок бджолярів Ігор Сокоринський, який повідомив, що на сьогодні менше половини пасік в області зареєстровані. Лише наявність документа дає можливість власнику бджологосподарства відстоювати свої права в законодавчому полі, зазначив він.

Учасники Форуму не оминули увагою питання співпраці пасічників із сільгоспвиробниками та органами місцевого самоврядування. Тільки чітке узгодження дій може попередити негативні наслідки, пов’язані з обробкою сільгоспугідь отрутохімікатами. Тож аграрії мають попереджати пасічників про свої дії заздалегідь, використовуючи для цього, в тому числі, і засоби масової інформації. Керівники громад, у свою чергу, повинні знати, яка кількість місцевих жителів займається бджільництвом. А пасічникам потрібно в обов’язковому порядку повідомляти  про місця розташування вуликів.

На зібранні також ішлося про фінансову підтримку бджологосподарств. Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний повідомив, що в нинішньому році уряд відновив фінансування галузі бджільництва. Він також розповів про особливості цільової програми, за якою власники зареєстрованих пасік  зможуть отримати субвенцію з державного бюджету на кожну бджолосім’ю.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Юрій Павлішен наголосив, що лише спільними зусиллями усіх зацікавлених сторін, як-то Держпродспоживслужба, органи місцевого самоврядування, пасічники та аграрії,  можна уникнути протистоянь і досягти взаєморозуміння, а відтак розвивати галузь бджільництва.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.