Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:43:11

Новобілоуська громада на Чернігівщини посилює свою спроможність

20.02.2020   14:08Агенцiя

Експерти Чернігівського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії та представники місцевої влади і активісти Новобілоуської ОТГ обговорили проект Статуту громади та розвиток освітньої мережі на зустрічі 19 лютого 2020 року.

Експерти пояснили, що Статут має бути простим, доступним та логічно структурованим. Більше уваги має бути зосереджено на участі громади у здійсненні влади. Олександр Підгорний зазначив, що наразі «Ми розробили  структуру і працюємо над змістовою частиною. Якщо ми говоримо про участь членів територіальної громади у місцевому самоврядуванні, значить ми у Статуті маємо опрацьовувати такі механізми, які би забезпечили участь жителів у самоврядуванні».

Учасники активно долучились до обговорення і підкреслили, що територіальна громада повинна мати якнайширші права, і Статут має це зафіксувати, але не можна виходити за рамки чинного законодавства та Конституції.

Питання якості освіти наразі є актуальним для громади, яка створилась в минулому році. Для забезпечення якості потрібно розуміти як ефективно управляти освітою у громаді і що потрібно самій громаді. Юрій Паперний підкреслив важливість розробки стратегічного плану розвитку освітньої мережі, із чітким прорахунком спроможності громади її утримувати у майбутньому.
Учасники також розглянули варіант, за яким система освіти в ОТГ залишається без змін. В такому разі можливо очікувати наступні наслідки:
По-перше, належна якість освіти буде забезпечуватись переважно в одному закладі. По-друге, продовжиться неефективне витрачання коштів місцевого бюджету.  Це може мати критичні наслідки, оскільки щороку зменшується державна допомога ОТГ, відповідно у найближчій перспективі громади мають розраховувати лише на власні ресурси. Бюджетом витрачаються значні кошти на утримання неефективної освітньої мережі, за якої на навчання дітей в напівпорожніх приміщеннях виділяється значний фінансовий ресурс. А це може підірвати стійкий розвиток та фінансову стабільність громади.

Учасники зустрічі погодилися, що потрібно робити спільні перші кроки для нарощування потенціалу освітнього простору всієї громади, брати спільну відповідальність та впроваджувати плани в життя.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини