Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:32:37

В обласній лікарні вже працює відділення інтервенційної кардіології

01.02.2020   10:43Агенцiя

Нині на базі Чернігівської обласної лікарні формується регіональний центр серцево-судинної хірургії. Тут запрацювало відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії з рентгенохірургічним блоком та ліжками інтенсивної терапії.

Тут лікуватимуть пацієнтів з гострим коронарним синдромом та інфарктом міокарда, а також планових тяжких хворих з усієї області. Раніше людей із такими захворюваннями розміщували в інших відділеннях.

Умови лікування оглянули заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, перший заступник голови облради Валентин Мельничук, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, президент Асоціації серцево-судинних хірургів України Василь Лазоришинець.

— Обласна лікарня стане опорним закладом, де отримуватимуть екстрену допомогу не тільки жителі найближчих населених пунктів, а й усієї області. Тому сьогоднішня подія — лише початок великої справи у боротьбі, в даному випадку, з наслідками інфарктів. Смертність через цю хворобу на Чернігівщині дуже висока, як і по всій Україні, — зазначила Наталія Романова.

Так, в Україні минулого року зафіксовано близько 40 тисяч інфарктів, 14% — смертельні випадки. У Чернігівській області торік сталося близько 1,2 тисячі інфарктів, десяту частину з яких вдалося простентувати. Тож лікарі звертаються до жителів Чернігівщини не зволікати в разі появи болю в області серця і терміново робити кардіограму.

Позитивно зміни у роботі лікарні оцінює Василь Лазоришинець. Адже наявність такого відділення дає змогу не тільки самостійно працювати з пацієнтами, у яких гострий коронарний синдром, а й проводити операції. Він зазначив, що на мільйон населення таких операцій має бути близько 800, а також 2,5-3 тисячі хірургічних маніпуляцій (мається на увазі коронарографія і стентування).

Головний лікар закладу Андрій Жиденко висловив сподівання, що влітку у відділенні проведуть перше оперативне втручання на відкритому серці. Всі умови для цього забезпечені. Мають і відповідне сучасне обладнання.

На облаштування та оснащення відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії витратили майже сім мільйонів гривень, близько 5,4 мільйона з яких — кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Усього таких відділень в області два. Ще одне знаходиться у міській лікарні Чернігова № 2.

В Україні працюють 43 центри серцево-судинної хірургії, у 34 оперують на відкритому серці.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини