Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:11:33

Фітосанітарна служба підбила підсумки роботи у 2019 році

01.02.2020   10:24Агенцiя

На нараді, яку провів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Сергій Коваленко, спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки підсумували зроблене у минулому році.

Зазначалося, що торік при вивезенні з області оглянуто 447,94 тис. тонн об'єктів регулювання, що становить 142% до показників попереднього року.

Фахівці наголошують, що спостерігається тенденція до зменшення кількості виданих карантинних сертифікатів –  44% до минулорічного показника. Це пов’язано із  внесенням змін до законодавства, які дозволяють переміщення зернової групи об’єктів регулювання без проведення фітосанітарних процедур. В той же час на 21% зріс показник виданих фітосанітарних сертифікатів.

Відмовлено у видачі 71 фітосанітарного сертифікату у зв’язку із невідповідністю об’єктів регулювання фітосанітарним вимогам країн-імпортерів (це шкідники в живому стані, карантинні види бур’янів та бактеріальні хвороби) та 7 штук карантинних сертифікатів з причини виявлення шкідників у живому стані, кільцевої гнилі та стеблової нематоди в насіннєвій картоплі.

Протягом року проводились перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог чинного законодавства у сфері карантину і захисту рослин, у сфері насінництва та розсадництва.

Відповідно до плану здійснення фітосанітарного моніторингу обстежувались земельні угіддя та лісонасадження площею 200,4 тис. га на виявлення регульованих та інших шкідливих організмів. При цьому виявлено нові вогнища амброзії полинолистої у Ніжинському та Ічнянському районах, американського білого метелика у Чернігівському районі. У Корюківському, Чернігівському районах зафіксовані вогнища такого небезпечного карантинного організму, який відсутній в Україні, як бура гниль картоплі.

Здійснювалась ревізія карантинних вогнищ на виявлення американського білого метелика, золотистої картопляної нематоди, амброзії полинолистої, повитиці польової, бактеріального в’янення кукурудзи та пасма льону. Вдалося зафіксувати відсутність у старих вогнищах золотистої картопляної нематоди, бактеріального в’янення кукурудзи та пасма льону. У карантинних вогнищах були проведені агротехнічні, механічні та хімічні заходи боротьби.

На сьогодні в області загальна площа зараження становить 3168,1289 га.

Впродовж 2019 року спеціалістами відділу фітосанітарних заходів на кордоні проінспектовано при розмитненні у відділах митного оформлення та пунктах пропуску на державному кордоні 1147 вагонів,  12157 автомашин та 571 контейнер.

В загальному обсязі  імпорту основну частину становить продовольча та насіннєва картопля – 55,5%, тютюнова сировина –14,7%, торф – 13,5%, борошно та крупи зернових культур – 6,2%, імпортні фрукти – 3,8%.

Протягом минулого року складено і надіслано країнам-експортерам 15 нотифікаційних повідомлень за фактом порушення міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів,

Під час підсумкової наради проаналізована діяльність відділів прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків, контролю за обігом засобів захисту рослин та у сфері насінництва та розсадництва. Також учасники зібрання визначили основні напрямки роботи на нинішній рік.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.