Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:22:01

У Національний службі здоров’я позитивно оцінюють підготовку медустанов області до переходу на нову модель фінансування

27.01.2020   09:03Агенцiя

Алгоритм підготовки медичних закладів Чернігівщини до другого етапу реформування системи охорони здоров’я взяли за зразок ще кілька областей України. Позитивно оцінили напрацьоване у нашій області і фахівці Національної служби здоров’я.

Про це розповіли директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна та директор Департаменту комунікацій цієї служби Тетяна Бойко, які працювали в Чернігівській області 24 січня.

З представниками НСЗУ зустрівся голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.
– Ми обговорили те, чого вдалося досягти, і те, над чим ще маємо працювати. На комунальні некомерційні підприємства вже перетворено 91% спеціалізованих медичних закладів області. З них в електронній системі охорони здоров’я зареєстровані понад 88%, до медичних інформаційних систем підключені понад 93%. До кінця цього місяця всі медзаклади області другої ланки повинні бути готовими укласти контракт на фінансування з НСЗУ. Тримаємо процес під контролем, – зауважив Андрій Прокопенко.

Нова система фінансування медзакладів вторинної ланки стартує з першого квітня. Процес контрактування почнеться вже з 5 лютого.

За розрахунками НСЗУ, понад 90% закладів охорони області отримуватимуть фінансування на рівні нинішнього або й більше. Адже вони готові забезпечити дотримання умов надання конкретних медичних послуг та їх обсяг. При цьому за особливим, підвищеним, тарифом у поточному році оплачуватимуться пріоритетні напрямки: лікування інфарктів та інсультів, пологи та неонатальна допомога, діагностика онкозахворювань на ранніх стадіях.

Проте є в області і медустанови, у яких можуть бути проблеми із формуванням пакету послуг, щоб заключити контракт із НСЗУ. Зокрема, це заклади, які мають не лише суто медичне, а й соціальне навантаження. Оскільки такі проблеми мають місце не лише на Чернігівщині, вирішено шукати їх розв’язання спільними зусиллями, у тому числі й на рівні держави.

Як зазначила директор Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко, трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Тому важливо, щоб він міг отримати максимальний доступ до медичних послуг як первинного рівня, так і спеціалізованих. А для того людина має укласти договір із сімейним чи дільничним лікарем та, у разі потреби, отримати електронне направлення до спеціаліста. Тільки у цьому випадку «гроші прийдуть за пацієнтом».

Представники НСЗУ, МОЗ та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я» взяли участь у нараді з підготовки до укладення договорів з НСЗУ, куди були запрошені керівники органів державної влади, місцевого самоврядування області та закладів охорони здоров’я.

Учасників наради було також поінформовано про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини