Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:24:38

Цього тижня "Зеленбуд" висадив у Чернігові 100 дерев

14.12.2019   10:47Агенцiя

Молоді дуби, клени, липи, черемху – загалом близько 100 саджанців з’явилися днями на вулицях і в скверах нашого обласного центру. Всі вирощені в підсобному господарстві КП «Зеленбуд» Чернігівської міської ради та висаджені дбайливими руками працівників цього комунального підприємства.

Перша локація – на вулиці О. Молодчого біля військово-історичного музею. Наступна – поруч з обласною школою мистецтв. Керувала роботою бригадир озеленення Людмила Терещенко. «На цій ділянці ми висаджуємо дуби, загалом 23 саджанця висотою півтора-два метри, - пояснює фахівчиня. – Вранці на цій же вулиці посадили черемху, липу, клен – загалом 32 дерева. Саме тут зараз працюють 11 робітників, а загалом в озелененні – 20. Звісно, для кожного дерева – своя технологія. Маємо враховувати стан кореневої системи, копати яму відповідної глибини».

Але посадити дерево – це лише півсправи. Треба знати, як його правильно доглядати, поливати, захищати від шкідників, а за потреби – лікувати, адже рослини, буває, хворіють, як і люди. Ці секрети знають досвідчені робітники «Зеленбуду», які передають свої знання та діляться досвідом з молоддю.

Але, на жаль, найчастіше саджанці гинуть через людську байдужість, коли їх ламають діти, тварини, коли на зелених зонах паркують автомобілі. Про це розповідає головний інженер КП «Зеленбуд» Василь Кошельник. Він же пояснює, чому обрані саме ці види дерев. «Це ті рослини, які на сьогодні найбільш пристосовані до умов великого міста, акліматизовані, - говорить Василь Іванович. – Вони виростуть за 10-15 років, а зараз потребують особливої уваги та захисту».

На вулиці М. Боднарука (у мікрорайоні 5 кутів) на початку тижня висаджено 10 лип, відстань між саджанцями – кілька метрів, адже дерево буде підростати, і йому треба мати достатній простір для формування крони. Поруч із саджанцями по периметру ростуть старий клен і берези. Ці дерева в задовільному стані, здорові, тому їх зберегли. Навесні працівники «Зеленбуду» засіють тут газон.

Також по вул. Боднарука підготовлено землю під газон. Навесні його засіють. А ближче до вул. Київської, де проведений капітальний ремонт дороги й триває облаштування пішохідної доріжки, працівники «Зеленбуду» трудилися над  озелененням берегу річки Стрижень, використовуючи сучасні технології. Берегову лінію вже розчистили, прибрали, схили зміцнюють за допомогою геосітки висотою 15 см. Вона повністю покриває схил, і в кожну ячейку вручну засипається грунт, аби запобігти вимиванню та зсувам.

- Техніка тут не допоможе, адже землю треба насипати обережно та втрамбувати так, аби не пошкодити та не прим’яти цю геосітку, - пояснює Василь Кошельник. – Цю технологію ми вже використовували раніше, коли вели роботи в сквері Богдана Хмельницького й укріплювався схили біля Пятницького храму. Але там була сітка висотою 5 см, а тут – 15 см. На цій ділянці були аварійні верби, довелося їх прибрати ще кілька місяців тому, далі ми викорчовували пні, розрівнювали схил, висадили саджанці - 25 лип висотою метр-півтора. Продовжимо роботи вже навесні. повідомляє прес-служба КП «Зеленбуд».

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини