Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:53:09

На ринку праці всі рівні

28.11.2019   12:28Агенцiя

Зазвичай у суспільстві люди з інвалідністю сприймаються як нещасні, непрацездатні особи. У службі зайнятості намагаються зламати цей стереотип, зауважуючи, що на ринку праці всі рівні.

«Своїх клієнтів ми оцінюємо зважаючи на їх освіту, професійні знання, вміння, досвід тощо, - говорить директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. - Ми пропонуємо роботодавцям взяти на роботу не людину, що має інвалідність, а конкурентоздатного кваліфікованого працівника, який претендує на робоче місце».

У своїй роботі фахівці служби зайнятості використовують індивідуальний підхід до кожного громадянина з вадами здоров’я, що дає можливість якнайшвидше повернути таких людей до трудової діяльності. Кар’єрний радник супроводжує людину від початку звернення до служби зайнятості до самого працевлаштування. Під час поглибленого профілювання кар’єрний радник визначає ступінь трудової мотивації, активності та мобільності безробітного, перешкоди на шляху до працевлаштування, разом з ним складає індивідуальний план працевлаштування з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії, професійних навичок людини, її знань, можливостей, індивідуальних потреб та побажань.

Протягом січня-жовтня 2019 року до служби зайнятості області звернулися 813 людей з інвалідністю, а всього мали статус безробітного 1342 особи. Працевлаштовано 384 громадян цієї категорії. Люди з інвалідністю працюють переважно операторами або машиністами (кочегарами) котельні, охоронниками, водіями, продавцями, слюсарями-ремонтниками, трактористами, підсобними робітниками, сторожами, прибиральниками.

Є й непоодинокі приклади працевлаштування таких громадян за сприяння служби зайнятості на керівні посади або роботу, що потребує від людини вищої освіти чи відповідної кваліфікації. Наприклад, колишні безробітні, які мають вади здоров’я, наразі працюють інженерами, менеджерами, економістами, бухгалтерами, медсестрами тощо.

Альтернативою безробіттю для клієнтів служби зайнятості, якщо на ринку праці немає підходящої роботи, є започаткування підприємницької діяльності. Протягом січня - жовтня поточного року 5 людей з інвалідністю відкрили власний бізнес, отримавши, як стартовий капітал, виплату допомоги по безробіттю одноразово. Двоє з них наразі працюють в сфері торгівлі, колишня безробітна з Ріпок – манікюрницею. Успішно розвивається й бізнес чернігівця, який започаткував власну справу з різьблення, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю. Вдалою виявилася й бізнес-ідея колишньої безробітної з Городні. За освітою вона психолог і тепер заробляє собі на життя, проводячи тренінги.

Не кожна людина, яка бажає працевлаштуватися, володіє затребуваною професією. В таких випадках служба зайнятості пропонує своїм клієнтам безкоштовно пройти професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Протягом січня-жовтня поточного року на професійне навчання було направлено 79 людей з інвалідністю.

Ще однією соціальною послугою служби зайнятості є організація громадських та інших робіт тимчасового характеру, що дають можливість безробітним отримати додатковий прибуток, підтвердити свою спроможність виконувати поставлені завдання, продемонструвати трудові вміння і навички, адаптуватися до нових умов, зарекомендувати себе, щоб у подальшому бути запрошеним на постійну роботу. Протягом січня-жовтня 2019 року участь у таких роботах взяли 69 людей з інвалідністю.

Задля оперативного працевлаштування громадян цієї категорії, фахівці служби зайнятості постійно залучають їх до участі у різноманітних семінарах, тренінгах, днях відкритих дверей центрів зайнятості, ярмарках вакансій, презентаціях роботодавців, «круглих столах» тощо. З нагоди Міжнародного дня інвалідів такі заходи проходять у всіх структурних підрозділах обласної служби зайнятості.

Станом на 1 листопада 2019 року на обліку в службі зайнятості області перебувало 512 безробітних громадян з інвалідністю.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини