Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:26:28

Городнянський райагролісгосп: чи виконає Клишта рішення суду?

27.11.2019   10:46Агенцiя

Понад рік триває відкритий конфлікт на Городнянському районному дочірньому агролісогосподарському спеціалізованому підприємстві «Городнярайагроліс», яке підпорядковане комунальному підприємству «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради.

У ході протистояння перекривались дороги, захоплювались будівлі, ламалися двері, виносилися документи і комп’ютерну техніку, зривалися димові шашки. Учасники подавали позови до суду, влаштовували протест на сесії обласної ради, вели перемовини з керівництвом облради і КП «Чернігівоблагроліс» – словом, використовували багатий арсенал сучасних методів боротьби за свої права. Але віз і нині там – конфлікт досі не розв’язаний, чергове рішення суду керівництво комунального підприємства обласної ради – «Чернігівоблагроліс» – не виконує. Втім – усе по порядку.

 
Обласна рада проігнорувала – місцева підтримала

«Почалося все з того, що у 2017 році комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» очолив Олександр Клишта, – розповідає Володимир Кузьмин, колишній економіст та інженер з охорони праці дочірнього підприємства «Городнярайагроліс». – Новий начальник поділив дочірні підприємства області на дві половини: одними підприємствами став керувати сам, а іншу половину віддав депутату обласної ради Григорію Божку. Ці підприємства повинні були знижувати ціну на продукцію, щоб різницю в ціні віддавати депутату облради. Якби так було і на нашому підприємстві, то нам би не було чим платити зарплату. Наш керівник (Ігор Надточей – ред.) відмовився понижувати ціну, тому його безпідставно звільнили, нічого не пояснюючи… Ніжинський райагролісгосп уже банкрот, у Новгород-Сіверський райагролісгосп, Добрянський, Семенівський, Сновський, Ріпкинський – увесь наш «кущ» – поставлені нові керівники для виконання нових указівок…»

На початку жовтня минулого року городянські лісівники разом із представниками деревопереробних підприємств перекрили міжнародну трасу на Сеньківку, в такий спосіб висловлюючи недовіру КП «Чернігівоблагроліс». Обласне керівництво цей протест ігнорувало, а працівники Городнянського агролісгоспу не пустили на підприємство новопризначеного зверху керівника – Володимира Никончука.

 
Не хочуть втрачати вплив у лісовій галузі?

Представникам Городнянського райагролісгоспу нічого не залишалося, як іти відстоювати свої інтереси в сесійній залі облради. Делегація з дев’яти осіб блокувала трибуну і ставила прямі гострі запитання голові Чернігівської облради Ігорю Вдовенку та гендиректору КП «Чернігівоблагроліс» Олександру Клишті.

Лісівники ж вважають, депутати отримують неконтрольовані прибутки від райагролісгоспів області.

 
Домовитися не допомогли ні тітушки, ні петарди…

У листопаді 2018 року в «Городнярайагролісі» замінили директора – замість Ігоря Надточея став Валерій Карпушенко. Після звільнення Надточей подав позов до суду, і 14 березня 2019 року суд прийняв рішення на його користь, визнавши звільнення незаконним і поновивши його на посаді. Але генеральний директор КП «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради Олександр Клишта не виконував рішення суду і не поновлював на роботі Ігоря Надточея.

Тоді в хід пішли тітушки і спецпризначенці: 29 березня цього року поновлений на посаді керівник прийшов на роботу. Валерій Карпушенко покинув місце керівника, але згодом на підприємство прибули представники «Чернігівоблагролісу» і люди у формі. Сказали – для переговорів.

Представники охоронної фірми, яких буцімто найняв «Чернігівоблагроліс», намагалися повернути Карпушенка на робоче місце. Але, очевидно, прихильники Надточея заблокували будівлю зсередини і не відчиняли двері. Між сторонами відбувалося протистояння: на ганку рвалися петарди і димові шашки, нібито звучали погрози, що будуть стріляти…

Такі «перемовини», очікувано, результату не дали. Місцеві поліцейські спостерігали, але у бійку не втручалися. Тому опівдні на місце конфлікту прибуло кілька автобусів із поліцейськими спецпризначенцями. Вони вивели за межі підприємства групи людей у формі, вилучили у них спецзасоби і зброю та відвезли до відділу поліції для з’ясування обставин. Підприємство було взяте поліцією під охорону. На невизначений термін.

 
Гра в наперстки чи кримінальний злочин?

Городянці знову поїхали до керівництва облради, щоб домогтися виконання рішення суду – поновлення на посаді Ігоря Надточея. Як твердять учасники подій, участь у перемовинах брав тодішній голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник і нинішній голова облради Ігор Вдовенко. У їх присутності гендиректор «Чернігівоблагролісу» Олександр Клишта надав Ігорю Надточею витяг зі свого наказу – з одним пунктом – про поновлення його на роботі. Обидва обласні голови пообіцяли, що більше звільняти Надточея не будуть – тільки, мовляв, не виступайте на сесії, не розказуйте про оборудки, бо скоро президентські вибори, і напруження обстановки не потрібне. Здавалося, конфлікт вичерпано. Але не все так просто…

Коли делегація, яка спілкувалася з першими особами області, приїхала в Городню і пішла в «Городнярайагроліс», щоб поновити на роботі директора, який виграв суд – керівник названого підприємства Валерій Карпушенко показав копію наказу гендиректора «Чернігівоблагролісу» Клишти. Але вже не з одним пунктом, а з двома. Першим пунктом наказу значилося: поновити Надточея з 2 квітня 2019 р. на посаді, а другим – звільнити з 2 квітня його з посади директора.

Як тут не згадати гру в наперстки? Тим часом у ст. 382 Кримінального кодексу України (Невиконання судового рішення) йдеться: умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, вчинене службовою особою, караються штрафом від 750 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

P.S.

Ігор Надточей знову звернувся до суду. І нещодавно, 21 листопада, знову виграв – отримав чергове рішення про своє поновити на посаді директора ДП «Городнярайагроліс».


Любов Потапенко

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини