Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:48:18

Дайджест новин Фонду соціального страхування України

26.10.2019   10:51Агенцiя

Чернігівський монітор, спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запустили щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.


ВИДАТКИ НА ДОПОМОГИ

ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ ЗРОСЛИ НА 345 МЛН ГРН

 

Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування заяви-розрахунки для виплати допомог по вагітності та пологах на суму 3,4 млрд гривень упродовж трьох кварталів 2019 року. Це на 345,3 млн гривень, або 11,3% більше, ніж за той же період минулого року.

Загалом за оперативними даними заяви-розрахунки були подані страхувальниками для виплати допомог по вагітності та пологах для 116,6 тисяч жінок.

Середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах за підсумками перших 9 місяців цього року зріс на 23,5%.

Нагадаємо, Фонд фінансує зазначену допомогу для всіх працюючих жінок за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах. У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Крім того, жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

                                                                                 

23.10.2019

 

РОЗМІР ДОПОМОГИ

З ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ЗРІС НА 27,2%

 

За оперативними підсумками трьох кварталів 2019 року середньоденний розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності від Фонду соціального страхування України склав 274,75 грн. Це на 27,2% більше, ніж за той же період минулого року.

Загалому січні–вересні страхувальники подали заяви-розрахунки для оплати 26,1 млн днів лікарняних на суму 7,2 млрд гривень.

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

У залежності від страхового стажу  розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018.

 

25.10.2019

 

ЗА 9 МІСЯЦІВ ФАХІВЦІ ФОНДУ

ПЕРЕВІРИЛИ ПІВ МІЛЬЙОНА ЛИСТКІВ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

 

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України відбулась селекторна нарада з аналізу проблемних питань здійснення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я. Захід пройшов під головуванням начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергія Таровика, участь у нараді взяли заступниця начальника управління – начальниця відділу медичної експертизи управління профілактики страхових випадків Марина Біляєва, головна спеціалістка відділу медичної експертизи Оксана Полозюк, а також керівництво та профільні фахівці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві.

За 9 місяців 2019 року фахівцями відділів перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та м. Києві проведено 913 планових перевірок закладів охорони здоров’я з питань обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, що на 449 перевірок більше, ніж за аналогічний період минулого року. Також проведено 2 034 позапланові перевірки закладів охорони здоров’я, що на 376 перевірок більше, ніж за 9 місяців 2018 року. Крім того, перевірено 1 455 страхувальників.

Загалом фахівцями було перевірено503 256 листків непрацездатності(у тому числі під час: планових, позапланових перевірок та участі у роботі комісій закладів охорони здоров’я – 224 577, перевірок страхувальників – 278 679). За результатами перевірок страхувальників 32 010 або 11,6% листків непрацездатності виявились виданими із порушенням порядку їх заповнення. Також під час проведення перевірок закладів охорони здоров’я виявлено, що 14 546 листків непрацездатності видано з порушеннями порядку їх видачі, що на 9 597 листків непрацездатності більше, ніж за аналогічний період 2018року та становить 6,5%.

Сергій Таровик проаналізував динаміку кількості проведених перевірок порівняно з минулими періодами у розрізі регіонів та акцентував увагу на потребі підвищення якості роботи з контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності застрахованим особам. Зокрема, важливості збільшення ефективності планових перевірок.

За його словами, аналіз виданих і продовжених листків непрацездатності здійснюється Фондом з метою упередження нецільового використання коштів і вчасного виявлення фальсифікованих лікарняних, тож підвищення його якості є одним з пріоритетних завдань.

Марина Біляєва поінформувала про кількість виданих та продовжених закладами охорони здоров’я листків непрацездатності за вересень 2019 року порівняно з серпнем 2019 року. Так, за її словами, кількість лікарняних по догляду за хворою дитиною або членом сім’ї у вересні 2019 року порівняно з серпнем зросла на 106%, загалом кількість лікарняних за усіма видами непрацездатності за цей період зросла на 14,6%.

Водночас, за 9 місяців 2019 року кількість листків непрацездатності, враховуючи листки непрацездатності, видані терміном до 5 днів, що не фінансуються за кошти Фонду, збільшилась на 5,2% порівняно з тим же періодом 2018 року.

Фахівці обласних управлінь виконавчої дирекції Фонду надали пропозиції зі збільшення ефективності перевірок, зокрема, щодо оновлення нормативно-правових документів з експертизи тимчасової непрацездатності.

 

Прес-служба Фонду соціального страхування України

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини