Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:53:16

Наслідки лікарської помилки - смерть 2 осіб: породіллі та новонародженого

16.10.2019   14:20Агенцiя

За принципової позиції сторони обвинувачення Чернігівським апеляційним судом 09.10.2019 відмовлено у задоволенні безпідставних та необґрунтованих скарг обвинуваченого та представника цивільного відповідача (районної лікарні) на вирок суду першої інстанції від 05.03.2019.

Як раніше повідомлялося, вироком одного з районних судів області лікаря-анестезіолога визнано винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 140 КК України (неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного ставлення до них, якщо це спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього хворого – смерть новонародженого).

Як з’ясувалося, ще у 2016 році у пологове відділення однієї з районних лікарень госпіталізована вагітна жінка, стосовно якої лікарями прийнято рішення про завершення пологів шляхом проведення операції кесаревого розтину.

Породіллю оглянуто лікарем-анестезіологом, який не врахувавши ступінь операційного ризику та не переконавшись у правильності вибору типу наркозу, одноосібно прийняв рішення про анестезіологічне забезпечення операції із застосуванням медичного препарату, що не відповідало клінічному стану жінки та порушувало вимоги клінічного протоколу з акушерської допомоги «Кесарів розтин».

Подальша триразова невдала спроба інтубації трахеї призвели до ускладнень у породіллі, набутті множинних захворювань у новонародженого, які свідчили, що смерть дитини буде невідворотною.

Як наслідок, після видалення плоду – живого хлопчика, у жінки констатовано зупинку серця, а через 33 хвилини – біологічну смерть.

Новонароджений хлопчик прожив 1,5 місяці.

Смерть матері та дитинки є наслідком неналежного виконання професійних обов’язків медичним працівником.

Відтак, вироком суду лікаря засуджено до 2 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади лікаря та займатися лікарською діяльністю строком на 2 роки.

Наразі вирок суду набрав законної сили, інформує прес-служба прокуратури Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.