Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 06:58:16

Нова громада. Об'єдналися, щодалі?

04.10.2019   11:54Агенцiя

3 жовтня Центр "Доброчин" провів інформаційно-роз'яснювальну зустріч «Нова громада. Об'єдналися, щодалі?» в смт. Ріпки.

У зустрічі взяли участь Сергій Гарус, Ріпкинський селищний голова, представники виконкому селищної ради, депутати селищної ради, активні громадяни.

Сергій Гарус у вступному слові зазначив, що зараз відбувається процес формування Ріпкинської об'єднаної територіальної громади і вже отримані позитивнів ідповіді від семи сусідніх рад. Тож потенційна Ріпкинська ОТГ складатиметься із восьми рад з центром у селищ іРіпки.

Олександр Підгорний, керівник Ресурсного Центру ГО «Центр Доброчин», у своєму виступі розповів про децентралізацію, про зміни, які відбуваються у місцевому самоврядуванні. За його словами переважна більшість діючих ОТГ в Чернігівській області демонструють позитивні приклади реалізації реформи.
«Перше, щопотрібно зрозуміти, що процес децентралізації – невідворотній і вартоприймати рішення. Для Ріпокважливо стати центром громади, бо тут є перспектива росту. А, отже, скоро зможемоговорити про успіхиВашоїгромади», - зазначив Олександр Підгорний.

На думку Юрія Паперного, політичного експерта, завершення процесу децентралізації вже стало для місцевих еліт неминучим і не загорами. «І тому - головне зараз зрозуміти, які дії потрібно зробити, щоб провести цей процес з максимальною користю для громади та її жителів», - підкреслив він.

Про повноваження  органів місцевого самоврядування, що обираються та яким чином рішення цих органів впливатимуть на життя людей: наповнення і використання бюджету громади, питання освіти, медицини, транспорт, дороги, впорядкування територій, стратегічний розвиток громади говорив юрист Центру Сергій Нестеренко.

Також в ході зустрічі учасники обговорили питання функцій та повноважень органів місцевого самоврядування, а також механізми прийняття рішень в ОТГ.

Учасників зустрічі цікавили питання повноважень та обов'язків старости, його ролі у житті громади, та розподілу грошей, функціонування закладів освіти, культури, медицини тощо.
 
Проект «Діалог для трансформації конфліктів в громадах», здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.