Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:44:25

Небезпечної форми захворювання не виявлено. Медики та освітяни провели брифінг у Чернігіський міськраді

27.09.2019   13:19Агенцiя

Інформацію щодо захворювання кількох дітей у Чернігові на менінгіт, з приводу чого містом ширяться різноманітні чутки, розповіли сьогодні журналістам на брифінгу, проведеному в Чернігівській міській раді.

Як повідомив в.о. завідуючого інфекційним відділенням Чернігівської обласної дитячої лікарні Андрій Морозов, дійсно зараз у відділенні перебуває троє дітей з таким захворюванням, які є учнями школи №1. Ці діти поступали в різний час. Випадки мають різне походження: 2 випадки гнійного менінгіту, тобто збудник перш за все бактеріальний, а останній випадок який був – серозний менінгіт, збудником якого є віруси. Загальна захворюваність відповідає тій, яка відмічається в цю пору року. Ці різновиди хвороби виліковуються. Наслідків, як правило, не відмічається. Переносить більшість людей, особливо серозний менінгіт, добре. Навіть дорослі люди інколи приймають його за простуду або отруєння і не звертаються до лікарів, одужують самостійно. Проте, краще звернутися в лікувальний заклад і отримати допомогу.

Разом з тим лікарі наголошують: цього разу по проведеним бакпосівам менінгокок у пацієнтів не виявлений. Їх захворювання спричинені іншою флорою, яка є менш загрозливою.

- Інфекція має сезонний підйом, тобто збільшення числа хворих на неї відбувається кожного року, зазвичай весною і восени, - прокоментував керівник міського управління охорони здорлов’я Владисла Кухар. - Чому саме цієї осені виник такий ажіотаж навколо цієї інфекції мені важко зараз коментувати. Але хочу підкреслити, що випадки такого захворювання відбуваються кожного року. І ця осінь – не виключення. На сьогодні є хворі дітки як з Чернігова, так і з області (за вересень по області 20 випадків), які лікуються в інфекційному відділенні обласної дитячої лікарні. Але це навіть менший рівень захворюваності, ніж по Україні вцілому.

Він підкреслив, що різні типи захворювання підтверджують  той факт, що зараження відбулося не в одному місці, не в школі. Що витоки – різні. Інфікування може відбуватися будь-де. У громадському транспорті, магазинах, кінотеатрах, на вулиці. Ми живемо не в стерильному світі і кожної хвилини контактуємо з будь-кою інфекцією.

- Не всі діти, які контактують з такими хворими, самі можуть захворіти. Ця інфекція дуже швидко розпадається не в організмі, в навколишньому середовищі.  У даному випадку, згідно з медичним законодавством, згідно з протоколами лікування, не передбачено будь-яких санітарно-епідеміологічних заходів у школах, - зокрема, й у школі №1. Але ж, враховуючи знервованість батьків учнів першої школи,  ми попросили санепідемстанцію провести заходи в ній. Але підкреслюю: це виключно на вимогу батьків. Медичних показань для цього ніяких на сьогоднішній день немає, - повідомив керівник управління охорони здоров’я.

Лікар-епідеміолог Чернігівського міського відділу Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр» МОЗ України Тетяна Авраменко додала :

- Відповідно до діючих нормативних документів, протиепідемічні заходи проводяться лише при виявленні менінгококової інфекції. У даний час її збудник не виявлений, тому ці заходи не проводилися. За проханням адміністрації та населення ми провели заключну дезінфекцію в школі. А саме, у спортзалі, в їдальні, в класах. Ситуація контрольована.

Ольга Шелест, директор першої школи, звернулася до батьків:

- Справді, певна паніка є і на сьогодні набагато менше дітей відвідують школу. Але я спираюся на офіційну позицію лікарів. Ніяких підстав оголошувати карантин зараз нема. Тому освітній процес у школі на сьогодні триває в штатному режимі.  Запрошую і всіх учнів, хто вирішив сьогодні залишитися вдома, повернутися на заняття.

Директор школи зауважила, що її власна дитина, як і дитина Владислава Кухаря, сьогодні на уроках, повідомила пресслужба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.