Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:31:14

ДАЙДЖЕСТ НОВИН ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ З 16 ПО 20 ВЕРЕСНЯ

21.09.2019   11:07Агенцiя

"Чернігівський монітор", спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запустили щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.

16.09.2019

 

ФОНД НАПРАВИВ 5,5 МЛРД ГРН НА ФІНАНСУВАННЯ

ЩОМІСЯЧНИХ ДОПОМОГ ПОТЕРПІЛИМ НА ВИРОБНИЦТВІ

 

Упродовж січня-серпня Фонд соціального страхування України щомісяця фінансував надання страхових виплат для понад 205 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх родин. За оперативними даними загальна сума коштів, направлена на ці цілі, склала майже 5,5 млрд гривень, що на 10,1% або 502 млн гривень більше, ніж за той же період минулого року.

Середній розмір щомісячної страхової виплати порівняно з 8 місяцями 2018 року збільшився на 9,3% та склав 3 350,58 грн. Збільшення сум виплат пов’язано, зокрема, із проведенням з 01.03.2019 перерахунку, відповідно до якого щомісячні страхові виплати потерпілим і членам їх сімей зросли на 5%.

Щомісячна страхова виплата встановлюється потерпілому у разі часткової або повної втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Допомога компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до ступеня втрати працездатності. Також зазначена допомога призначається  особам, які мають на це право, у разі смерті потерпілого.

Загалом у разі настання страхового випадку ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

 

                                                                                  Прес-служба Фонду

                                                                                  соціального страхування України

 

18.09.2019

 

НАЙПОШИРЕНІШІ ПОМИЛКИ ПРИ ОПЛАТІ ЛИСТКІВ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ РОБОТОДАВЦІВ

 

Найпоширенішою помилкою при оплаті листків непрацездатності є надмірне нарахування матеріального забезпечення, у зв’язку з чим виникає переплата матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду.

Причиною таких помилок єнеправильне застосування або порушення норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266, а саме: невірне визначення розрахункового періоду та/або сум заробітної плати для обчислення середньоденної заробітної плати.

Крім цього, часто допускаються такі помилки:

- надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного сп’яніння, або дій, пов’язаних з таким сп’янінням (порушення норм ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105);

- призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах на підставі листка непрацездатності, виданого (оформленого) з порушенням встановленого порядку (порушення норм ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Найбільш поширені порушення в оформленні листків непрацездатності:

• вказують скорочену назву підприємства та не заповнюють його адресу;

• не підкреслюють слово «первинний» або «продовження»;

• не підкреслюють причину непрацездатності;

• не вказують режим (стаціонарний, амбулаторний тощо);

• виправлення в листку непрацездатності не засвідчують підписом лікаря або печаткою закладу охорони здоров`я «Для листків непрацездатності»;

• при тимчасовій непрацездатності понад 10 днів листок непрацездатності не засвідчують підписом завідувача відділення.

Відповідальність роботодавців, як страхувальників, визначена статтею 15 Закону № 1105.

Так, у разі подання недостовірних відомостей, використання роботодавцем коштів Фонду з порушенням встановленого порядку, роботодавець добровільно чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати страховику заподіяну шкоду (ч. 3 ст. 15 Закону № 1105).

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону № 1105 роботодавець несе відповідальність за:

1) порушення порядку використання коштів Фонду, несвоєчасне або неповне їх повернення;

2) несвоєчасне подання або неподання відомостей, встановлених цим Законом;

3) подання недостовірних відомостей про використання коштів Фонду;

4) шкоду, заподіяну застрахованим особам або Фонду, внаслідок невиконання або неналежного виконання обов'язків, визначених цим Законом.

У разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми. За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно, на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу (ч. 6 ст. 15 Закону № 1105).

 

                                                                                  Прес-служба Фонду

                                                                                  соціального страхування України

 

20.09.2019

 

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ ПО НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ,

В РОЗСЛІДУВАННІ ЯКИХ БЕРУТЬ УЧАСТЬ СТРАХОВІ ЕКСПЕРТИ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ВІДДІЛЕНЬ УПРАВЛІННЯ ВИКОНАВЧОЇ ДИРЕКЦІЇ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

Під час вивантаження тіста із тістомісильної машини, рука тістороба ПрАТ «Щорський завод продовольчих товарів» потрапила під лопасть, яка оберталася, внаслідок чого він отримав скальповані рвані рани правої долоні.

Фельдшер-лаборант ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України», під час сідання на стілець в приміщенні рідинної хромографії, перевернула стілець і впала нижньою частиною спини на підлогу, в результаті чого отримала травми нижньої частини хребта.

Підсобний працівник ТОВ «Автомобільне транспортне підприємство № 2562», під час виконання робіт по торцюванню дошок на деревообробному верстаті, отримав травму лівої руки.

ДОТРИМУЙТЕСЬ ІНСТРУКЦІЙ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ ВИКОНАННІ БУДЬ - ЯКИХ РОБІТ!БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І ОТОЧУЮЧИХ ВАС ЛЮДЕЙ!СВОЄЧАСНО ПРОХОДЬТЕ МЕДИЧНІ ОГЛЯДИ!

 

Відділ профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

 

 

 

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини