Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:38:00

1 серпня починається Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

01.08.2019   07:39Агенцiя

Його мета – поширити знання про переваги природного харчування дитини та зміцнення загального здоров’я матері.

Грудне вигодовування – єдиний спосіб харчування, що спричиняє унікальну біологічну дію на розвиток дитини, особливо у перший рік його життя. Такої думки дотримуються всі без винятку педіатри, неонатологи, інші медики, які опікуються здоров’ям матері, дитини і родини в цілому. Наприклад, як зазначає відомий американський лікар-педіатр Джон Александер, «Не варто вважати, що грудне вигодовування – особиста справа тільки окремо взятої матері і дитини. Воно не лише забезпечує нормальний розвиток організму, а і сприяє поступальному розвитку всього суспільства». Зважаючи на це, щонайменше в 170 країнах світу, які приєдналися до Всесвітнього альянсу грудного вигодовування (WABA), цьому методу харчування приділяється особлива увага і саме в перший тиждень серпня медики проводять широку масово-роз’яснювальну роботу, присвяченій цій важливій темі.

Осторонь поширення знань щодо переваг грудного вигодовування не залишаються і українські медики – проводяться семінари серед батьків, породіллям розповідають про ті поживні речовини, які містяться у материнському молоці, поширюються методичні рекомендації, друковані матеріали, санітарні бюлетені тощо. Зокрема, особлива роль у цій роботі належить співробітникам пологового будинку Чернігівської міської ради, його центру планування сім’ї, клінікам, дружнім до молоді, жіночим консультаціям. Тобто, медичним закладам, які переймаються здоров’ям матері і дитини.

Так завідувачка відділення новонароджених №2 (обсерваційного) Чернігівського пологового будинку, головний позаштатний неонатолог Управління охорони здоров'я ОДА Людмила Дудко розповідає, що у закладі цій роботі приділено багато уваги. «Ці питання дуже важливі. В нас працює «Школа відповідального батьківства», на заняттях якої ми готуємо вагітних жінок, розповідаємо про якості материнського молока і переваги природного харчування дитини. І вони приходять до нас із переконанням, що тільки грудне молоко здатне забезпечити нормальний розвиток дитячого організму. Наші лікарі розповідають мамам, що «чисте» грудне вигодовування слід використовувати до 6 місячного віку, – наголошує Людмила Дудко. – Паралельно розповідаємо і про те, яких принципів здорового способу життя повинна дотримуватися молода мама аби її молоко було якісним і воно не спричиняло виникненню певних проблем для організму новонародженого, наприклад, у вигляді різноманітних алергічних реакцій».

За словами завідувачки відділення, світовою медичної спільнотою розроблені 12 принципів підтримки грудного вигодовування, серед яких, зокрема, систематичне навчання медиків щодо переваг такого виду харчування, впровадження у практику сучасних методів підготовки сім’ї до народження дитини, допомога у початку грудного вигодовування, знайомство з методами збереження лактації у складних життєвих обставинах та тоді, коли дитина тимчасово відокремлена від матері, можливе продовження грудного вигодовування до дворічного віку, застосування грудного вигодовування, так би мовити, «за вимогою», а не за графіком. «Ці принципи в нашому закладі розміщені на стендах і з ними можуть ознайомитися будь-хто із батьків, – зауважує

Людмила Дудко. – Нами створено «групу підтримки» з тих матерів, що активно запроваджують такий метод харчування. А вони, у свою чергу, про це розповідають іншим жінкам – ось такий метод поширення інформації «з перших вуст».

У свою чергу лікар-ординатор відділення Вікторія Базарна стверджує: «Я працюю безпосередньо у пологовій залі і вважаю, що раннє прикладання новонародженої дитини до матері сприяє появі смоктального рефлексу у новонародженого, Тобто, це, можна сказати, ранній початок грудного вигодовування».

Відтак нині у пологовому будинку забезпечені всі умови для застосування принципу раннього вигодовування – це сумісне перебування матері і дитини, вільне відвідування породіллі родичами, наявність доступних інформаційних матеріалів, а також отримання відповідних сертифікатів, зокрема «Чистої лікарні, безпечної для пацієнта» та диплома «Лікарні, доброзичливої до дитини».

Таким чином, застосування методу грудного вигодовування здатне вирішити безліч проблем, пов’язаних з нормальним розвитком дитячого організму, створенням позитивного іміджу родопомічних закладів, подолання хибної думки, що харчові суміші можуть замінити материнське молоко (за винятком деяких медичних показань), а також покращити демографічну ситуацію в регіоні.

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини