Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:16:55

У Чернігівській області придбали тестів на ВІЛ на 263 тис. грн

24.07.2019   13:36Агенцiя

В ІАА проаналізували закупівлі тест-систем на виявлення ВІЛ-інфекції, які придбали у I кварталі 2019 року за кошти місцевих бюджетів.

Аналітики дослідили 12 областей, в яких діє Надзвичайний план Президента США для надання допомоги в боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД (PEPFAR). Ця програма спрямована на фінансову підтримку закупівель ліків та виробів медичного призначення для ВІЛ-інфікованих.

З січня по березень 2019 року у досліджених регіонах витратили майже 1,3 млн грн на понад 50 тисяч швидких та лабораторних тест-систем. Це в 3 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Найбільше — майже половину цих коштів (45%) витратили у двох областях: Дніпропетровській та Чернігівській. Найменше на Київщині, Полтавщині та Одещині. У Кіровоградській і Херсонській областях аналітики не виявили закупівель через prozorro.

В інфографіціпоказано співвідношення витрат на лабораторні та швидкі тести на ВІЛ, а також відсоток конкурентних процедур в розрізі регіонів.

- У семи з десяти областей, де наявні закупівлі тестів, процедури в більшості випадків конкурентні. Так, у левовій долі проведених торгів Чернігівської, Полтавської, Донецької, Дніпропетровської областей та міста Києва беруть участь 2 і більше учасників. — розповідає аналітик, Дмитро Пономарьов. — Це позитивний показник, адже в умовах конкуренції учасники змушені торгуватися, а замовник має можливість економити бюджетні кошти. Цього періоду зросла кількість регіонів, які використовують конкурентні закупівлі під час придбання тест-систем.

Серед замовників частіше всього виступають ЦПМСД, районні та міські лікарні, Центри з профілактики та боротьби зі СНІДом. Рідше, закуповують тести дитячі лікарні та військові частини. У структурі постачальників цього періоду знову переважають представники малого бізнесу. Кожен другий укладений договір приходиться на фізичних осіб-підприємців. Цей показник є майже у 2 рази вищим, ніж у попередньому кварталі.

В аналітичному центрі розрахували середню оціночну вартість одного швидкого та лабораторного тесту, а також, витрати на одного жителя регіону:

У середньому лабораторний тест коштує  від 12,4 грн у Миколаївській області до 23,5 грн в Запорізькій. Швидкі тести в середньому купують від 13,6 грн за одиницю в Полтавській області до 91,8 грн в місті Київ. Така різниця в ціні може бути обумовлена різними видами, а також виробниками тест-систем на виявлення ВІЛ.
Найбільше коштів на одну особу витратили із місцевого бюджету Чернігівської області – 0,26 грн. Найменший показник має місце в Одеській та Київській областях – 0,01 грн на одного жителя, повідомила прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації».

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини