Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:48:39

Через збільшення боргів за газ на Чернігівщині відключено 1400 споживачів

08.07.2019   10:13Агенцiя

Станом на 1 червня 2019 року заборгованість клієнтів «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТУ» складає 482 млн грн. Майже кожну третю гривну – загалом 158 млн гривень - боргують отримувачі субсидій.

Зростання неплатежів і несвоєчасні розрахунки ставлять під загрозу стабільне постачання газу споживачам регіону. Адже через відсутність оплат «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТ» не може вчасно розрахуватися з іншими учасниками газового ринку. Тому впродовж 2019 року 22,3 тис боржників отримали від «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТУ» попередження про відключення від газопостачання. В визначений законом строк 1,4 тис домогосподарств не врегулювали проблему з боргами і залишились без газу.

Однією із причин зростання боргів побутових споживачів стало посилення вимог держави при нарахуванні субсидій. Через це загальна кількість сімей в Чернігівській області, яким надавалися субсидії, значно скоротилася. Якщо в опалювальний сезон 2017-2018 рр. дотації від держави на оплату природного газу отримували близько 222 тис домогосподарств, то у 2018-2019 рр. - 155,6 тисяч.

Варто зазначити, що через запровадження монетизованої системи субсидування, починаючи з лютого, у платіжках за газ відсутня сума субсидії у графі «пільга, субсидія» і такий рахунок належить до сплати в повній мірі – саме для цього надається субсидія. Аби дізнатися інформацію щодо субсидії, варто звертатися до органів соцзахисту.
«На жаль, споживачі дотепер не зрозуміли, що безкоштовного газу не буває. Навіть якщо на рахунку була переплата, в залежності від споживання і сум дотацій потрібно було сплачувати або ж фактичну вартість спожитого газу з урахуванням суми субсидії, або ж обов`язкову частку платежу. Крім того, ретельно слідкувати чи вкладалося домогосподарство в соціальну норму, чи передавалися щомісяця показання лічильника».

На вимогу Закону «Про житлово-комунальні послуги», який почав діяти з 1 травня 2019 року, на заборгованість з житлово-комунальних послуг нараховуватиметься пеня. Кожен день прострочки вартуватиме споживачу 0,01% від суми боргу. Постачальники послуг мають право починати нараховувати пеню за послуги, отримані в травні. Зволікання з оплатою можуть нашкодити і субсидіантам. Якщо їх заборгованість перевищить 340 грн, вони будуть позбавлені грошової допомоги на наступний період, інформує ТОВ «Чернігівгаз Збут».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини