Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:46:12

Про тварин у цирку

28.05.2019   17:30Агенцiя

27 травня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася дискусія-обговорення на тему: «Заборона використання тварин в пересувних цирках».

Захід розпочала начальниця КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» Тетяна Діденко, яка повідала, що в зоозахисті є декілька напрямків і багато проблем, котрі вирішуються поступово, а тому дійшла черга й до означеної теми обговорення, що є досить актуальною й викликає дискусії в суспільстві та має відповідну регулюючу законодавчу базу. Тобто, тварин слід поступово виводити з циркової діяльності та створювати програми для їх реабілітації, а серед громадян вести відповідну роз’яснювальну роботу.

Директор ТОВ «ЧЕРНІГІВХІМПРОМ», ініціатор петиції до Чернігівської міської ради, зооволонтер Яна Тулупова розповіла, що приводом для подання петиції на розгляд щепутатів міськради був анонс приїзду до Чернігова цирку з Києва, адже вже багато міст країни заборонили гастролі пересувних цирків через жорстоке поводження з тваринами, та й взагалі тварини в цирку – це не гуманно для сучасного світу, де в багатьох країнах взагалі заборонено цирки з тваринами.

Депутатка Чернігівської міської ради Регіна Гусак зазначила, що, незважаючи на процедурну складність, після петиції було зроблено депутатське звернення, розглянуте й міським головою, але оскільки юридичних повноважень для заборони гастролів пересувних цирків у чернігівських депутатів немає, то в проекті рішення звучить рекомендація підприємцям утримуватися від розміщення на їх території пересувних цирків з тваринами.

Начальник Управління культури Чернігівської міської ради Олександр Шевчук не хоче, щоб тварини ставали клоунами і бажає, щоб суспільство мало аналогічну думку, адже на відміну від давніх часів (коли тварини додавали іміджу імператорам чи були єдиними розвагами для людей), нині тварини в цирку не потрібні, бо майстерність циркових працівників має бути достатньою для розваги і створення яскравого шоу, а тому цю тему слід закрити раз і назавжди – Управління культури проти тварин в цирку.
Настоятель храму Святої Великомучениці Катерини, Секретар Чернігівської єпархії ПЦУ, протоієрей Роман Кіник вважає, що якщо від відвідування театру є певне задоволення, то від відвідування цирку люди отримують агресію, а якщо ще й показують, що з тваринами в цирку поводяться погано, то це вже «тривожний дзвінок» для громади, і ми маємо робити певні висновки.

Вчителька Валентина Коськіна переконана, що коти й собаки – це наші найкращі друзі, що дуже нас люблять, і люди мусять їх захищати (про що вона говорить дітям на уроках), а тому вона проти використання тварин для розваг.

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри організації соціально-психологічної допомоги населенню ЧНТУ, практичний психолог Ганна Чепурна зауважила, що зараз говорять про екологічну кризу, яка (на її думку) залежить від екологічної свідомості громадян, а малюнки дітей про тварин в клітках свідчать про те, що діти розумніші за дорослих, тому дітей водити до цирку дивитися на виступи тварин не треба, а слід вести просвітницьку діяльність.

Мама близнюків Богдана і Дем’яна, автор блогу CheTwins Ольга Рись вважає, що є інші види цирку без тварин, які можуть давати більші прибутки, а тому слід розвивати саме їх, а використання тварин в цирку заборонити, бо це аморально.

Керівник «ПК Техресурс» і зооволонтер Вікторія Калмикова має на власному металообробному підприємстві стихійний притулок для собак та взагалі переймається проблемаим тварин, а тому вона не водила своїх дітей до цирку з тваринами, бо бачила їхні тяжкі побутові умови та не виключає можливості того, що тварини можуть накинутися на глядачів.
Український дизайнер, засновниця бренду «ROZANOVA» Олена Розанова погодилася з тим, що дітей до циркових тварин водити не слід, бо це не естетичне видовище, а стосовно тенденцій моди додала, що нині набувають популярності штучні хутра й матеріали та відмовляються від кашеміру з метою захихисту тварин, тому вона також проти використання тварин в цирку.

Директор ТОВ «Чернігівська Деснянська правда» Христина Лаврищева підтримала думку про те, що ЗМІ мають частіше говорити про згадану проблему, щоб люди знали, що дітей до цирку з тваринами водити не треба, бо краще ходити на шоу акробатів.

Керівник ГО «РАДА ПАРТНЕРСЬКОГО РОЗВИТКУ» Альона Лутченко висловила повну солідарність з усіма висловлюваннями спікерів, бо діти часто питають про циркових тварин та їхні умови перебування в цирку, і батьки не завжди можуть сказати їм правду, а дітей не можна обманювати.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини