Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:58:37

За І квартал 2019 року чернігівці скоїли крадіжок газу на майже 1,5 млн грн

27.05.2019   09:16Агенцiя

За січень-березень 2019 року фахівцями АТ «Чернігівгаз» зафіксовано 90 фактів незаконного споживання газу. Загальна сума заподіяних збитків, нарахованих порушникам, склала 1,438 млн грн.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість крадіжок зменшилась на третину, натомість суми штрафних нарахувань збільшились на 600 тис грн.

Майже 40% крадіжок газу, скоєних мешканцями області, пов`язані з втручанням в роботу лічильника газу. За перші три місяці року було виявлено 35 таких випадків, по яким було нараховано 542 тис грн штрафних санкцій.

Так, у січні цього року, у мешканця с. Кувечичі Чернігівського р-ну було виявлено втручання в роботу газового лічильника. Обстеження лічильника показало, що у вихідному патрубку приладу знаходився сторонній металевий предмет, який впливав на коректність обліку газу. За рішенням комісії були нараховані штрафні санкції на суму понад 121 тис грн, яку порушник майже одразу й сплатив.

Ще один резонансний факт махінацій з лічильником викрито в березні в Новгород-Сіверському. При експертизі лічильника було доведено, що господар підлаштував конструкцію приладу так, щоб за допомогою магнітного поля зменшувати показники до повної зупинки облікового механізму. За такі протиправні дій споживачу нараховано майже 92 тис грн збитків.

Друге «по популярності» порушення – це несанкціоноване відновлення газопостачання, іншими словами - зрив пломби. За такі зловживання 32 домогосподарства мають компенсувати 800 тис грн збитків. Ще близько 60 тис грн сягнула шкода внаслідок 2 незаконних врізок в систему газопостачання, виявлених в Чернігові та с. Печенюги Новгород-Сіверського р-ну.

Нарахування штрафів проводяться в прозорий спосіб – після детального розгляду обставин та проведення експертиз. Далі рішення виноситься на розгляд спеціальної комісії, на яку офіційно запрошується господар помешкання, де виявлено правопорушення. В компанії застерігають споживачів від протиправних дій, які врешті-решт все одно будуть виявлені. Згідно вимог Кодексу ГРС, крадіжки газу караються донарахуванням збитків, суми яких набагато більші ніж при законному споживанні.

«У разі виявленої крадіжки споживач-порушник має відшкодувати газорозподільній компанії невраховані обсяги граничних норм споживання, що в рази перевищує вартість законного користування паливом. Крім того, в залежності від характеру порушення, зловмиснику доведеться сплатити за послугу з припинення та відновлення газопостачання, оплатити вартість пошкодження приладу обліку чи газопроводу, - пояснює технічний директор АТ «Чернігівгаз» Ігор Швець. – А головне, слід пам`ятати, що будь-яке стороннє втручання в газову мережу супроводжується витоками газу, які несуть небезпеку як для порушника, так і для його оточення. Це загроза вибухів, пожеж та отруєнь».

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини