Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:15:29

Як профспілкам зберегти авторитет та захистити своїх членів

24.05.2019   12:57Агенцiя

Виклики і загрози профспілкового руху в області та країні в цілому, актуальні завдання Федерації профспілкових організацій обговорили на четвертому засіданні Ради профспілок Чернігівщини за участю в.о. голови Ради ПФО України Володимира Саєнка, заступника голови облдержадміністрації Наталії Романової, першого заступника голови обласної ради Валентина Мельничука.

Голова Ради ПФО Чернігівської області Ігор Москаленко у своїй доповіді зазначив, що масового скорочення робочих місць, ліквідації значного числа промислових підприємств та установ бюджетної сфери, тіньової зайнятості та трудової міграції в області уникнути не вдалося.

Пошук ефективних шляхів захисту людини праці до бажаного результату не призвів, а відсутність реального соціально-економічного захисту спричинила скорочення численності профспілок. Лише за останні п'ять років кількість членів профспілок області зменшилася на 42,9 тисячі осіб. Тільки за минулий рік за власним бажанням вийшов із профспілки 1831 чоловік.

Та попри це захист прав та інтересів членів профспілок і найманих працівників залишається пріоритетом для організації, тож профспілковим лідерам необхідно спрямувати свої зусилля, передовсім, на зміцнення довіри до професійних об’єднань, впровадження ідеології сучасного профспілкового руху, результативність соціального партнерства з роботодавцями та органами державної влади та місцевого самоврядування.

Інформуючи про виклики і загрози профспілкового руху та завдання Федерації, її членських організацій в сучасних умовах, голова Федерації профспілкових організацій Чернігівщини Ігор Москаленко, який провів захід, зазначив, що діяльність профспілок здійснюється в умовах утворення об'єднаних територіальних громад, реформування міжбюджетних відносин, а також змін у законодавстві. Разом з тим, відмічається збільшення кількості звернень членів профспілки з приводу виходу з організації. За останні п'ять років кількість членів профспілок області зменшилася на 42,9 тисячі осіб. Торік за власним бажанням із профспілки вийшов 1831 чоловік.

Враховуючи ці та інші загрози, профспілковий лідер області наголосив на необхідності вдосконалення роботи, а також консолідації зусиль членів потужної громадської організації, яка багато чого може і має зробити для виконання свого головного завдання - захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів прав працівників, налагодження дієвого контролю за додержанням законодавства про працю роботодавцями різних галузей та сфер незалежно від форм власності.

У своєму виступі голова обласної організація Профспілки працівників АПК, голова Молодіжної ради в Федерація Профспілок України Володимир Ворох акцентував увагу на модернізації та розвитку профспілкового руху, приведенні його у відповідність до сучасних вимог та стандартів.

Також на порядок денний профспілкового активу було винесено низку проблемних питання. До учасників зібрання звернулася голова первинної профспілкової організації УТОГ Наталія Іванченко, яка порушила питання щодо умов реалізації продукції Чернігівського учбово-виробничого підприємства Українського товариства глухих, яке є базою для професійного навчання та працевлаштування людей з інвалідністю. Наталія Іванченко поінформувала, що через високу конкуренцію існує проблема з реалізацією продукції власного виробництва, тому є потреба у залученні підприємства до виконання державних замовлень.

За словами голови первинної профспілкової організації УТОГ, це сприятиме соціально-трудовій реабілітації людей з вадами слуху, їх інтеграції в суспільство та забезпечить належний рівень життя. Учасники засідання підтримали озвучену пропозицію щодо надання бюджетним організаціям можливості проводити пряму закупівлю продукції підприємства до 200 тис. грн без участі в системі «Prozorro».

Далі голова первинної профспілкової організації Гнідинцівського гезопереробного заводу Тетяна Левченко розповіла про ситуацію, що склалася в колективі підприємства. Профспілковий лідер виступила на захист працівників заводу та закликала сприяти вирішенню питання подальшого функціонування Гнідинцівського ГПЗ ПАТ "Укрнафта", який є важливим суб'єктом господарювання, зайнятості населення та функціонування соціальної інфраструктури Варвинського району.

— Підтримка соціального діалогу є надзвичайно важливою в сучасних умовах, — наголосила Наталія Романова. — Тристороння угода між профспілками, роботодавцями та облдержадміністрацією діє у нашій області. І всі сторони цієї угоди прагнуть домогтися не лише успішної економічної складової діяльності, а й соціальної відповідальності бізнесу, підвищення податкової культури населення. Все це, зрештою, має призвести до поліпшення рівня життя людей.

Як наголосив перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, сьогодення ставить перед всіма багато завдань, без вирішення яких неможливо говорити про сталий соціальний та економічний розвиток Чернігівщини і добробут наших громадян. Та, які б виклики не стояли, профспілки були і залишаються одним із бастіонів соціального і правового захисту сотень тисяч своїх членів.
- Ми всі творці свого щастя, - зазначив Валентин Мельничук, зауважив, що Рада Федерації профспілкових організацій Придесення робить чимало позитивного для людей у тісній співпраці з обласною радою та обласною держадміністрацією, іншими органами державної влади, роботодавцями та громадськими організаціями.

За підсумками обговорення Рада ПФО області затвердила постанову, де конкретизовано проблеми діяльності профспілкових організацій та можливі шляхи їх усунення.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини