Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:55:22

Як працюють із боржниками на КП "Чернігівводоканал"

22.05.2019   09:57Агенцiя

Як на КП "Чернігівводоканал" працюють із боржниками на ранковій нараді у мерії 21 травня розповів директор підприємства Сергій Малявко.

Він повідомив, що заборгованість населення за послуги підприємства на 1 травня 2019 року становила 30 млн грн, хочна 1 січня 2019 року була ще близько 25 млн грн.

Для того, щоб зрозуміти обсяг боргу, 30 млн грн - це 4-місячний зарплатний фонд підприємства, або ж обсяг електроенергії для водопостачання всього міста на 7 місяців, або ж паливно-мастильні матеріали на 8 років роботи. Також для порівняння: борг "Чернігівводоканалу" перед Світовим банком на 2019 рік складає 50 млн грн, тобто населення зараз боргує підприємству  більше половини цієї суми. А до 15 квітня цього року підприємству потрібно було сплатити майже 22 млн гривень по цьому кредиту.

За таких обставин підприємство вимушене шукати додаткові шляхи для того, щоби спонукати боржників до розрахунку.

Про квартири, які утворили найбільші борги, «Чернігівводоканал» почав інформувати публічно. Чернігівці могли бачити подібні оголошення біля під'їздів багатоповерхівок в останні місяці. Більше 30% із тих чернігівців, щодо яких надали інформацію на дошках оголошень, сплатили борги.

Щоби вплинути на решту боржників, у найближчі 1-2 місяці запустять смс-розсилку боржникам та нагадування телефоном.

На думку Сергія Малявка, кожен з цих заходів – приблизно рівний за ступенем впливу.

Найбільший же ефект щодо злісних боржників, на думку керівника КП «Чернігівводоканал», мало би створення єдиної бази боржників перед усіма підприємствами-надавачами комунальних послуг. Щоб на рівні міста їх можна було ставити у так званий стоп-лис по будь-яким питанням, які стосуються міської влади.

Міський голова на нараді погодився з цією пропозицією. «Це логічно і треба таку базу формувати», - зауважив він.

«Чернігівводоканал» проаналізував випадки тривалої несплати за послуги і виявив вражаючі приклади, про які розповів Сергій Малявко.

Приміром, є людина, в якої по місту є 7 квартир. У одній він проживає сам, інші квартири здаються. Контролери проводили обхід цих квартир, спілкувалися з квартирантами. У цих квартирах немає лічильників, нарахування проводиться по нормативах на 1 особу, а фактично живуть там як мінімум по троє. Загальна заборгованість перед "Чернігівводоканалом", ЖЕКами і підприємствами теплогенерації складає тільки по цьому абоненту більше 200 тисяч гривень.

Інший боржник, який виступає засновником декількох підприємств, має у власності новий автомобіль, яким користується щодня. Більше того, він навіть є старшим будинку по вул. Рокоссовського. І ця людина має борги близько 8 тисяч гривень перед "Чернігівводоканалом" і 25 тисяч перед "Облтеплокомуненерго". Не платити – нібито його принципова позиція. Дружина цього чоловіка, яка фактично також проживає в цій квартирі, прописана за іншою адресою, по якій ще й отримує субсидію.

"Окрема історія з субсидіантами. Не може бути субсидій у абонентів, які живуть у нових дорогих квартирах, у деяких є по 5-7 автомобілів і т. д. Але такі випадки є. Це потрібно аналізувати відділу субсидій", - додав керівник КП "Чернігівводоканал".

"Наміри справедливі та правильні. Але поки це у більшості наміри. Але по цифрах я не бачу результатів, - прокоментував міський голова Владислав Атрошенко. - Очевидно також, що план заходів повинен бути різним по відношенню до різних боржників. Окремий для тих, хто спеціально не сплачує роками за послуги ЖКГ".

Також міський голова запропонував аналізувати законодавство європейських країн: що вони роблять із боржниками. Як варіант, на законодавчому рівні забезпечити технічні вимоги до будинків, які проектуються. Щоб у боржників могли навіть дистанційно відключати всі послуги, якщо заборгованість перевищує якусь межу, інформує прес-служба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини