Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:14:01

У Чернігові відзначають День пам'яті та примирення

08.05.2019   18:55Агенцiя

8 травня вся Україна разом із Європою та світом відзначає День пам'яті та примирення. Ця дата встановлена Указом Президента України «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом в Європі та 70-ї річниці закінчення Другої світової війни».

Цього дня віддають данину поваги мільйонам наших співвітчизників, які рятували від нацизму Україну, Європу та весь світ. Символом пам'яті жертв тієї війни, як і в багатьох країнах Європи, є червоний мак. У ті воєнні роки загалом за різними оцінками фахівців від 50 до 85 мільйонів вбитих по всьому світу, із них – від 8 до 10 мільйонів - українці. Понад 2 мільйони дівчат та юнаків були вивезені з України на примусові роботи на каторгу й концтабори.

У Чернігові меморіальні та урочисті заходи сьогодні розпочалися з покладання квітів до Меморіалу жертвам нацизму. Чернігівці, серед яких представники міської й обласної влади, ветерани, громадськість міста, зібралися у колишньому урочищі Подусівка, щоб хвилиною мовчання вшанувати пам'ять мирних жителів і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941-1943 роках. Заупокійну літію відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини Православної Церкви України, протоієрей отець Роман (Кіник).

За підрахунками істориків, у ті воєнні роки в урочищі Подусівка були розстріляні та закатовані близько 15 тисяч мирних жителів, партизанів, військовополонених. Вони поховані в 11 братських могилах.

Пам'ятні заходи продовжились церемонією покладання квітів у сквері ім. М.Попудренка до братської могили, меморіальної стели загиблим учасникам АТО та «Небесної сотні». Тут зібралися ветерани війни, воїни-афганці, учасники АТО/ООС, офіцери та солдати ЗСУ, представники держустанов та місцевого самоврядування, політичних партій та громадських організацій.

До скорботного заходу долучилися Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник, голова обласної ради Ігор Вдовенко.

Чернігівці хвилиною мовчання вшанували солдатів, партизан і підпільників – людей, сильних духом, які в ті воєнні роки, ризикуючи власним життям, рятували всю Європу та світ від нацизму.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини