Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:17:11

З 1 травня на українських водіїв чекають оновлені ПДР: що зміниться

02.05.2019   08:16Агенцiя

Зокрема, нові правила зобов'язують власників ТЗ наклеїти мітку радіочастотної ідентифікації про проходження обов'язкового техогляду, а водіїв, при зупинці поліцейськими, дати можливість зчитувати з неї інформацію.

У п. 2.4 діючих ПДР йдеться про те, що після зупинки на вимогу поліцейського водій зобов'язаний пред'явити документи (права, техпаспорт і страховку), а також надати можливість перевірити номери агрегатів і комплектність ТЗ, оглянути його, якщо є законні підстави, перевірити технічний стан ТЗ, які підлягають обов'язковому технічному контролю.

23 січня поточного року Кабмін прийняв постанову №46 та з 1 травня у підпункті 2.4 в ПДР додали ще одну вимогу: "водій зобов'язаний дати можливість провести з використанням спеціальних пристроїв зчитування інформації з самоклеючої мітки радіочастотної ідентифікації про проходження ТЗ обов'язкового технічного контролю". Крім того, у п. 30.2 написано, що самоклеюча мітка (її ще називають RFID-мітка) повинна розміщуватися на внутрішньому боці лобового скла в правому верхньому кутку.

Варто відзначити, що за Законом про дорожній рух (стаття 35) обов'язковому технічному контролю, тобто техогляду, НЕ підлягають легкові автомобілі (за винятком таксі та тих, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку), а також мотоцикли та мопеди.

Закон про дорожній рух визначає періодичність обов'язкового техогляду для таких категорій ТЗ:
    для легкових автомобілів, на яких перевозяться пасажири або вантажі з метою отримання прибутку, для вантажних авто до 3,5 т, причепів та напівпричепів до них – кожні 2 роки;
    для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 т, причепів та напівпричепів до них, а також таксі – щороку;
    для автобусів та спеціалізованих ТЗ для перевезення небезпечних вантажів – два рази на рік.

Останні новини Чернігівщини

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини