Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 19:17:03

Обласна служба зайнятості підсумовує результати роботи за І квартал 2019 року

20.04.2019   11:43Агенцiя

18 квітня в Прилуцькій райдержадміністрації відбулася виїзна нарада Чернігівської обласної служби зайнятості, на якій були підведені підсумки роботи за І квартал 2019 року та окреслені шляхи вирішення актуальних проблем ринку праці.

Участь у заході взяли директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка, її заступник Сергій Роговець, директор Чернігівського міського та директори філій обласного центрів зайнятості, в.о. голови Прилуцької райдержадміністрації Денис Росовський.


Підсумки та пріоритети діяльності

За словами Лідії Падалки, початок 2019 року для служби зайнятості став періодом впровадження інституту кар’єрних радників і посилення взаємодії з роботодавцями щодо збільшення кількості вакансій та їх укомплектування.
Так, протягом І кварталу до обласної служби зайнятості подано 8,6 тис.
вакансій, що на 5% більше, ніж за відповідний період минулого року.
Незважаючи на це, директор обласного центру зайнятості наголосила на посиленні контролю за швидким та якісним укомплектуванням вакансій, особливо для робітничих та найпростіших професій, із застосуванням усіх можливих ресурсів. Головним каменем спотикання, який стоїть на перешкоді заповнення вакансій, є розмір заробітних плат на них. «У І кварталі середній розмір заробітної плати наших вакансій становив лише 4938 грн. Це на третину нижче за середню зарплату по області», - сказала Лідія Падалка. Вона доручила директорам активізувати проведення круглих столів, семінарів, зустрічей з керівниками підприємств задля обговорення і вирішення цієї проблеми. Результатом роботи має стати наближення оплати праці на вакансіях, які роботодавці подають до служби зайнятості, до середньої зарплати по області.

Протягом кварталу за сприяння служби зайнятості роботу знайшли 5,8 тис. громадян, що на 4,4% більше, ніж рік тому. З них 2,4 тис. безробітні, а це на 16% перевищує аналогічний показник минулого року. При цьому 56,5% шукачів роботи були працевлаштовані оперативно до надання статусу безробітного.

Професійне навчання проходили 970 безробітних, що вдвічі більше, ніж за відповідний період 2018 року. Крім того, дві особи з числа зайнятого населення за сприяння Ніжинської міськрайонної філії здійснили підтвердження результатів неформального навчання за професією «кухар» на базі Вищого професійного училища №33 міста Києва. Чернігівським міським центром зайнятості видано 10 ваучерів для проходження навчання людям віком старше 45 років.

У громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 1,2 тис. осіб. Лідія Падалка зазначила, що наразі треба активізувати цей напрям і залучити безробітних до робіт соціального та екологічного спрямування. Йдеться насамперед про допомогу соціально незахищеним громадянам, сім’ям учасників АТО, ліквідацію наслідків стихійних явищ, збір вторинної сировини тощо.

У порівнянні з минулим роком суттєво активізувалась робота з учнівською молоддю. Майже половина учнів 8-11 класів шкіл області взяли участь у профорієнтаційних заходах служби зайнятості. Активно проводились профуроки, квести, тестування. Директор обласного центру зайнятості наголосила на важливості професіографічних екскурсій, які дають змогу старшокласникам розширити власні уявлення про світ професій, наочно ознайомившись з діяльністю підприємств та обов’язками працівників, задіяних на виробництві, а роботодавцям – популяризувати професії, фахівців яких їм бракує.

Оскільки зараз затребуваними на ринку праці є кваліфіковані робітники, то на думку Лідії Падалки, головний меседж профорієнтаційних заходів має звучати так: «Робітнича професія – гарантія зайнятості та достойного заробітку».
«Вимога сьогодення – це креативний підхід до роботи, спрямований на результат, - сказала директор обласного центру зайнятості. - Ми повинні розуміти, що активна діяльність служби зайнятості на ринку праці, яка задовольняє наших клієнтів, є запорукою соціальної стабільності в суспільстві та економічного зростання».


Екскурсія до роботодавця

Прикладом соціально відповідального роботодавця на Прилуччині є ТОВ ПК «Пожмашина», тому учасникам наради було запропоновано відвідати це підприємство, щоб ознайомитися з його діяльністю та досвідом співпраці зі службою зайнятості.

За словами директора по персоналу Олега Озерова, ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» є провідним виробником пожежної, спеціалізованої та сільськогосподарської техніки. Завдяки великому науково-технічному та виробничому потенціалу, високій кваліфікації працівників, а також сучасним виробничим потужностям, підприємство займає лідируючі позиції на ринку України та має замовників продукції за кордоном. Його конструкторське бюро забезпечує фонд вітчизняного машинобудування інноваційними розробками. Працює на підприємстві понад 900 працівників. Є навіть сімейні династії.
Середня заробітна плата становить 8500 грн.

Оскільки підприємство весь час динамічно розвивається, то час від часу потребує кваліфікованих кадрів. Укомплектовувати штат йому допомагає служба зайнятості. Так, створено електронний кабінет роботодавця, який дає змогу оперативно обмінюватися інформацією щодо наявних та перспективних вакансій та можливості їх укомплектування. У 2018 році до служби зайнятості було подано 61 вакансію, укомплектовано – 46, цього року - 14, укомплектовано  - 7. У результаті безробітні отримали роботу токаря, маляра, електрогазозварника тощо. Ще одного безробітного направлено на тимчасові роботи.

Наразі ТОВ ПК «Пожмашина» потребує електрозварників ручного зварювання, токарів, шліфувальників, машиністів крана, машиністів екскаватора, вантажників. Оскільки потрібних фахівців у районі не вистачає, то підприємство планує залучати до роботи не місцевих жителів. Для приїжджих працівників уже добудовується гуртожиток. Водночас зі службою зайнятості обговорюється можливість професійного навчання безробітних громадян на замовлення роботодавця за рідкісними спеціальностями.

Зі специфікою діяльності підприємства під час екскурсії учасників наради ознайомив заступник директора з виробництва по питаннях якості Іван Тютюнник.


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини