Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:31:25

Як українці шанують ідеологів державної незалежності України

28.03.2019   10:46Агенцiя

Сьогодні вночі окремі громадяни (дуже хочеться сподіватися, що не прилучани) скоїли черговий акт вандалізму. Цього разу об'єктом стала меморіальна дошка ідеологу українського націоналізму Миколі Міхновському, встановлена на фасаді гімназії №1 імені Георгія Вороного.


Микола Міхновський народився 31 березня 1873 року в родині сільського священика в селі Турівка Прилуцького повіту (тоді Полтавської губернії). Навчався в Прилуцькій гімназії, потім - на юридичному факультеті Київського університету.

Міхновський став основоположником, ідеологом і лідером самостійницької течії українського руху кінця XIX - початку ХХ століття, автор відомої брошури «Самостійна Україна».

Дуже прикро, що замість вивчення історії свого народу, розуміння сутності національної єдності, розвитку почуття гордості та прагнення до збереження державного суверенітету скоюються такі ганебні злочини. Тим більше, що цієї неділі, 31 березня, виповнюється 146 років з дня народження Миколи Міхновського. На жаль, так ми шануємо основоположників української національної ідеї та своїх земляків!

Досить символічними стали десять заповідей Миколи Міхновського, які без сумніву сприяли впливу на становлення, розвиток та формування українського націоналізму:
1. Одна, єдина, неподільна, від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна — республіка робочих людей.
2. Усі люди — твої браття, але москалі, ляхи, угри, румуни та жиди — се вороги нашого народу, поки вони панують над нами й визискують нас.
3. Україна для українців! Отже, вигонь звідусіль з України чужинців-гнобителів.
4. Усюди й завсігди уживай української мови. Хай ні дружина твоя, ні діти твої не поганять твоєї господи мовою чужинців-гнобителів.
5. Шануй діячів рідного краю, ненавидь ворогів його, зневажай перевертнів-відступників — і добре буде цілому твоєму народові й тобі.
6. Не вбивай України своєю байдужістю до всенародних інтересів.
7. Не зробися ренегатом-відступником.
8. Не обкрадай власного народу, працюючи на ворогів України.
9. Допомагай своєму землякові поперед усіх, держись купи.
10. Не бери собі дружини з чужинців, бо твої діти будуть тобі ворогами, не приятелюй з ворогами нашого народу, бо ти додаєш їм сили й відваги, не накладай укупі з гнобителями нашими, бо зрадником будеш.

Наразі підраховуються завдані збитки, адже відновлюватимуть пошкоджене майно з бюджету міста.


Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Прилуцької міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини