Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:10:57

Нові правила готують перевізників і пасажирів Чернігова до електронного квитка

12.03.2019   09:26Агенцiя

Нові Правила користування міським пасажирським автотранспортом у Чернігові виносяться на розгляд виконавчого комітету Чернігівської міської ради завтра, 12 березня. Це правила, які визначають порядок проїзду і оплати в громадському транспорті та обов’язкові для виконання перевізниками всіх форм власності.

Передусім розробка нових правил пов’язана з перспективою впровадження в міських автобусах Чернігова автоматизованої системи обліку оплати проїзду. Як відомо, в рішенні Чернігівської міської ради «Про Програму компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в міському електро- та автомобільному транспорті загального користування на 2019-2021 роки»  прийнятому в жовтні минулого року, зазначено: «Фінансування Програми, починаючи з 2020 року, буде здійснено після впровадження електронної системи обліку пасажирів».

Тож у нових правилах визначені поняття «електронний квиток», «валідація», «автоматизована система обліку оплати проїзду». А також - врегульовані відносини, які виникають у зв’язку з використанням цих новацій. А в розділі «права та обов’язки перевізника» зазначається, що перевізник «зобов’язаний встановлювати в кожному транспортному засобі, що експлуатується для перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування, валідатори, інше обладнання, яке необхідне для забезпечення ефективного процесу функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському автомобільному транспорті, та утримувати вказане обладнання в належному технічному стані».

Також правила містять конкретизацію прав та обов’язків водія, кондуктора, контролера і пасажира. Серед них, зокрема, такі.

Водій зобов’язаний:

6.1.2 зупиняти автобус для посадки та висадки пасажирів на відстані не більше ніж 0,05 – 0,1 метра від краю проїзної частини дороги, а у випадку облаштування зупинки «заїзною кишенею» - не більше 2 м від її початку;

6.1.3 бути охайно одягненим, не здійснювати діяльність з перевезення пасажирів у майках, коротких шортах, взутті, що належним чином не фіксується на нозі, чемно поводитися з пасажирами;

Водію автобуса забороняється:

6.3.1 розмовляти по телефону без допоміжного обладнання, їсти, пити, слухати музику під час руху автобуса;

6.3.2 палити (використовувати електронні сигарети) у салоні автобуса, під час його руху, у тому числі на зупинках громадського транспорту (включаючи кінцеві) та в місцях відстою транспортних засобів.

Також, серед іншого, нові Правила докладно прописують, який багаж пасажир має право провозити безоплатно, а за який вже має платити.

Зараз порядок здійснення перевезень пасажирів та їх багажу автобусами визначається чинними Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затвердженими постановою Кабінету міністрів України від 18.02.1997 №176. Але правовідносини саме в умовах запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду не врегульовані жодним нормативним документом.

Проект рішення виконавчого комітету «Про затвердження Правил користування міським пасажирським автомобільним транспортом у м. Чернігові»  проходив регуляторну процедуру та з метою одержання зауважень і пропозицій оприлюднений на офіційному веб-порталі Чернігівської міської ради (розділ "Регуляторна політика"). До розробника даного проекту у термін, передбачений для обговорення,  пропозицій не надходійшло.

Довідково: аналогічні Правила щодо тролейбусів були прийняті наприкінці минулого року (рішенням виконавчого комітету від 07.11.2018 року № 251 «Про затвердження Правил користування міським електричним транспортом в м. Чернігові»).


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини