Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 03:08:07

Розповсюдження збудника туляремії в Чернігівської області

21.02.2019   09:09Агенцiя

Туляремія - це гостра інфекційна хвороба тварин і людини. Патогенні мікроорганізми перш за все вражають лімфатичну систему, шкіру та селезінку.

Збудник хвороби - туляремійна паличка (Francisella tularensis). Основним джерелом зараження людини є гризуни - полівки звичайні, водяні щури, хатні миші, зайці, хом'яки, ондатри та інші. Також можуть заражатись сільськогосподарські тварини - вівці, корови, коні, свині. У навколишнє середовище збудник виділяється з організму хворих гризунів із фекаліями та сечею.

Людина може заразитись збудником туляремії під час контакту із хворою твариною; під час купання у забруднених бактеріями водоймах та при вживанні сирої води із джерела; при вживанні в їжу недостатньо термічно обробленого м'яса зайців, кролів; при укусах кровососними ектопаразитами (кліщі, комарі, ґедзі), які переносять збудник туляремії від хворих тварин до людини. Існує сезонність захворювання, що припадає на весняний та осінній періоди.

В Чернігівській області виділення культур туляремії починалось ще у воєнні роки, щорічно від мишоподібних гризунів, кліщів, з води рік та озер. В післявоєнні роки в області неодноразово відмічались епідемічні спалахи туляремії, при яких реєструвались десятки і сотні хворих виразково-бубонної і бубонної форм. За останні двадцять років спостереження, захворюваність в області на туляремію має спорадичний характер. Так у 1999 році було зареєстровано 5 випадків захворювання, а в 2005 році - один. З 2006-2018 рік в області не зареєстровано жодного випадку захворювання.

Щоб виявити збудника у природі та не допустити його розповсюдження, щорічно, в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»», проводяться дослідження матеріалу із об'єктів навколишнього середовища. З 1999-2018 рік було виділено 117 культур Francisella tularensis. Культури виділялись з води озер, із скирти соломи, від мишоподібних гризунів та іксодових кліщів.

При дослідженні гризунів та кліщів в організмі також виявлялись антитіла та антигени до даного збудника, що свідчить про циркуляцію туляремійного збудника в навколишньому середовищі.

Туляремія відноситься до інфекцій, які керуються засобами імунної профілактики. Основним ефективним методом боротьби із захворюваністю на туляремію є вакцинація населення живою ослабленою туляремійною вакциною, перш за все людей із групи ризику (мисливці, кухарі, рибалки, ветеринари, сільськогосподарські робітники). З 2013 року вакцинація населення, нажаль, не проводиться із-за відсутності зареєстрованої вакцини в Україні, тому, профілактика захворювання зводиться до боротьби з гризунами, комахами та використанню індивідуальних засобів захисту.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.