Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:19:26

Неформально про свободу слова і інформаційну політику говорили депутати і журналісти в Чернігові

16.02.2019   15:56Агенцiя

Що може протиставити Україна для протидії інформаційній навалі з Росії в прикордонних районах Чернігівщини, як виживати регіональній пресі в умовах реформування Укрпошті, яким має бути баланс між незаангажованістю і суспільним інтересом у висвітленні важливих подій в умовах роздержавлення ЗМІ, обговорили чернігівські журналісти під час прес-ланчу разом із народним депутатом України, заступником Голови фракції «Народний фронт», Головою комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторією Сюмар та народним депутатам України Олександром Кодолою.


І хоч розмова відбувалася у неформальній атмосфері, проте питання, які обговорювалися були гострими, і злободенними.

Зокрема журналісти поцікавилися, чи можна вплинути на діяльність Укрпошти, адже реформа цього державного підприємства, стрімке скорочення поштових відділення і підняття цін на доставку проси б’є по роботі газетярів та сільських жителях.

Олександр Кодолаще рік тому почав говорити про небезпеку бездумного реформування Укрпошти, і якими проблемами, це може обернутися для сільського населення Чернігівщини. Десятки написаних ним депутатських запитів і звернень до Уряду, керівництва Укрпошти, виступи з трибуни парламенту, поки що не змінили ситуацію на краще, озвучені соціальні ризики реформи стали реальністю.

Вікторія Сюмар зазначила, парламент мав би прийняти мораторій на закриття скорочення працівників Укрпошти в сільських районах і підняття цін на доставку, але для цього повинна бути політична воля.

- Ми неодноразово критикували керівника Укрпошти, приймали комітетські звернення, але тільки спільним тиском і газет і політиків може вплинути на ситуацію. Бо всі політики прибігли перед виборами до газет, всі хочуть, щоб їх розміщували і на президентських, і на парламентських, і на місцевих виборах. І про це зараз треба з ними говорити. Щоб було політичне рішення стосовно подальшої  реформи Укрпошти, яка заявляє про необхідність бути прибутковою, але сьогодні ми цю прибутковість бачимо лише у зарплатах топ-менеджменту підприємства, - наголосила Вікторія Сюмар.

Сигнали українських каналів мешканці семи прикордонних районів Чернігівщини люди отримують переважно із супутникових антен, натомість звичайними антенами дуже легко спіймати сигнали російських та білоруських телеканалів. Комітет підготував законопроект, який спрощує отримання ліцензій на мовлення прикордонних районів, але все спинилося через позицію однієї політичної фракції.

- Закон, який я готувала, передбачав спрощений режим мовлення в прикордонних територіях, в тому числі і на Чернігівщині, але фракція «Самопомочі» наполягла на тому, щоб цей режим обмежити лише зоною особливих операції. Тож я прошу вас судити по діях, дивитися, хто і я к голосував на захист державних інтересів. Хто і як голосував по Укрпошті, хто і як голосував за доступ до ефіру в прикордонних територіях та іншим питанням. Про це треба говорити. Ми живемо в країні, де тільки під публічним тиском відбуваються якісь зміни - говорить Вікторія Сюмар.

- Ми це питання разом підіймали ще в 2015 році, і тоді нам вдалося  дещо зрушити з місця. Після моїх депутатських звернень підсилили передавач в Холмах, до того десь 150 тисяч мешканців в населених пунктах прикордонних районів не отримували сигнал вітчизняного телебачення, а на сьогодні ця кількість зменшилася до 100 тисяч. Але це звичайно катастрофічна ситуація. На п’ятому році війни держава не може забезпечити українців на Чернігівщині вітчизняним телесигналом. Тому тут необхідно діяти спільно. Необхідно спільними зусилля, як ЗМІ так і депутатів дотиснути і нарешті прийняти зареєстрований Вікторію Сюмар законопроект, щоб наші мовники нарешті отримали змогу транслювати свій сигнал на всій території України, - підтримав колег Олександр Кодола.


Прес-служба народного депутата України Олександра Кодоли

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини