Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:38:25

Інформаційний дайджест від Фонду соціального страхування України з 3 по 8 грудня

08.12.2018   10:34Агенцiя

"Чернігівський монітор" спільно з Фондом Соціального страхування України запустив щосуботній інформаційний дайджест, у якому мова йтиме про зміни в законодавстві, обслуговуванні платників та інші новини фонду.

ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ЧЕРЕЗ ТРУДОВЕ КАЛІЦТВО МАЮТЬ ПРАВО НА МЕДИКО-СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ ЗА КОШТИ ФОНДУ

Особи з інвалідністю, що настала внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, упродовж усього періоду до відновлення здоров’я отримують за кошти Фонду соціального страхування України санаторно-курортне лікування, лікування в закладах охорони здоров’я всіх прямих наслідків страхового випадку, забезпечуються лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами реабілітації, колясками, протезно-ортопедичними виробами, медичним доглядом і побутовим обслуговуванням тощо.

Медичні і соціальні послуги фінансуються Фондом у необхідному обсязі відповідно визначеної потреби.

Станом на сьогодні з початку 2018 року санаторно-курортним лікуванням забезпечено 10 027 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва.

За оперативними даними станом на 01.11.2018 у закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 8 995 потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Лікарськими засобами та виробами медичного призначення забезпечено 18 257 потерпілих.

Протягом 10 місяців цього року відповідно до укладених договорів було забезпечено 3 552 потерпілих технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними та іншими виробами). Спеціальними засобами пересування (колясками) забезпечено 234 потерпілих.

Також упродовж зазначеного періоду виплати на спеціальний медичний догляд отримали 697 осіб з інвалідністю через професійну діяльність, на постійний сторонній догляд – 2 367 осіб, на побутове обслуговування – 2 932 потерпілих.

Крім того, упродовж січня–жовтня здійснювалось фінансування витрат на додаткове харчування 109 потерпілим. Зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами та слуховими апаратами було забезпечено 216 потерпілих. Проводилась компенсація витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування для 3 531 особи з інвалідністю.

Крім фінансування медико-соціальних послуг, у разі настання страхового випадку ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

 

СЕРЕДНІЙ РОЗМІР ЛІКАРНЯНИХ ВІД ФОНДУ У 2018 РОЦІ ЗРІС НА 33,2%

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності, що надається Фондом соціального страхування України, станом на 01.10.2018 склав 217,03 грн, порівняно з 162,97 грн попереднього року, тобто зріс на 33,2%.

«Головним фактором, який вплинув на суттєве збільшення розміру лікарняних, є зростання мінімальної та середньої заробітних плат по Україні, оскільки сума допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду залежить від середнього доходу особи та тривалості страхового стажу. Традиційно найбільше касових видатків на матеріальне забезпечення Фонд здійснив по Києву – 21,9% від загальної суми по Україні. У Дніпропетровській області – це 10,1%, у Львівській – 6,9%, Харківській – 6%, Донецькій – 5,8%», – розповів голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Фактичні витрати Фонду на компенсацію втраченого за період лікарняного заробітку за 9 місяців поточного року склали 5 780,4 млн грн. Це на 1 766,4 млн грн, або на 41,5% більше у порівнянні з 9 місяцями 2017 року.

Кількість оплачених днів тимчасової непрацездатності збільшилась на 6,3% і склала 27 737 951.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

- тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві;

- необхідності догляду за хворою дитиною (докладніше у роз’ясненні);

- необхідності догляду за хворим членом сім'ї;

- догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;

- карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби;

- тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу;

- протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства;

- перебування на лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Розмір зазначеної допомоги складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

 

ФОНД ПРОФІНАНСУВАВ ПОНАД 591 МЛН ГРН ДОПОМОГИ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДІТЬМИ ДО 14 РОКІВ І ХВОРИМИ ЧЛЕНАМИ СІМ'Ї

У разі хвороби дитини до 14 років або необхідності догляду за хворим членом сім’ї, Фондом соціального страхування України здійснюється надання допомоги, що компенсує застрахованій особі втрачений за період перебування на лікарняному заробіток. За оперативними даними упродовж січня–жовтня ФССУ направив на виплату допомоги по догляду за хворим членом сім’ї більш ніж 591 млн гривень. Загалом видано та профінансовано за кошти Фонду понад 388 тис. листків непрацездатності зазначеної категорії.

Розмір допомоги складає від 50% до 100% середнього доходу в залежності від тривалості страхового стажу. Фонд соціального страхування України фінансує цей вид матеріального забезпечення, починаючи з першого дня непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї. Зазначимо, що у випадку тимчасової непрацездатності самої застрахованої особи, Фонд фінансує допомогу, починаючи з шостого дня непрацездатності й до відновлення здоров’я або встановлення інвалідності, перші п’ять днів фінансуються роботодавцем.

Допомога виплачується Фондом за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із дитиною. У разі амбулаторного лікування дитини віком до 14 років фінансування здійснюється протягом усього періоду, упродовж якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, однак не більше 14 календарних днів.

При догляді за хворим членом сім’ї допомога виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

 

Прес-служба Фонду соціального страхування України

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини