Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:54:06

Коло учасників обговорень роботи майбутнього Центру громадського здоров’я розширюється

29.11.2018   09:49Агенцiя

26 листопада у Чернігові відбулася семінар-нарада «Основні принципи та підходи впровадження системи громадського здоров’я на регіональному рівні. Медико-соціальна складова».

Враховуючи, що громадське здоров’я базується на принципах профілактики захворювань, покращення демографічної ситуації, збільшення тривалості життя та підвищення його якості, концепція розбудови громадського здоров’я потребує участі багатьох служб та відомств, що опікуються гуманітарними сферами діяльності суспільства.

Так цього разу спеціалісти обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя, керівники напрямків надання медичної допомоги населенню познайомили співробітників обласної, міських, районних соціальних служб, а також представників об’єднаних територіальних громад з основними аспектами громадського здоров’я.

Начальник обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя Володимир Тарасовський, розповідаючи про головні принципи реформування вітчизняної медичної галузі, зокрема, зазначив, що регіональний Центр громадського здоров’я – заклад немедичного спрямування, адже має на меті перейматися не лікуванням, а профілактикою захворювань на засадах розподілу повноважень. «Тому Центр, який планується створити наступного року,буде плідно співпрацювати із закладами різного рівня – департаментами соціального захисту населення, у справах сім’ї, молоді і спорту, соціальними службами, освітянами, кримінально-виконавчої службою та іншими. Таким чином, система громадського здоров’я не займатиметься окремим пацієнтом, а покликана рятувати мільйони людей і відтак – суспільство у цілому. А як результат – зменшити економічне навантаження на бюджет», – наголосив Володимир Тарасовський.

Заступник начальника обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя Віктор Штінов ознайомив присутніх із принципами формування і обробки даних медичної статистики та її вплив на подальші дії всіх зацікавлених служб у профілактиці захворювань. Йшлося про вікову структуру захворюваності та поширеності хвороб в регіоні, зокрема, таких недуг, що мають негативний вплив на демографічну ситуацію – серцево-судинні, онкологічні хвороби, захворювання органів дихання тощо. «Наше спільне завдання, – сказав Віктор Штінов, – розробити алгоритми дій щодо впливу на ту або іншу ситуацію, з’ясувати, які існують довгострокові та короткострокові шляхи для прийняття управлінських рішень, в тому числі і у галузі медично-соціальних програм».

Під час семінару особливу увагу акцентували і на таких соціально небезпечних захворюваннях – туберкульоз та ВІЛ-інфекція. Розповідаючи про нинішній стан поширення сухот в області, заступник головного лікаря КЛПЗ «Чернігівський обласний  протитуберкульозний диспансер» Ніна Товчига наголосила: «Спільні дії медиків та соціальних працівників повинні спрямовуватися на перспективу подолання епідемії туберкульозу, адже соціальні працівники, як ніхто інший, знають про той контингент, що проживає на їхній дільниці. І вони можуть знайти важелі впливу на них для того, щоб хтось почав лікування, хтось не забував своєчасно обстежуватися, а хтось подолав стигму щодо неефективності своєчасного звернення до медиків. Для цього, – продовжила Ніна Товчига – необхідно знати перші симптоми туберкульозу і разом із медичним працівником направляти таких хворих на лікування. Тим паче, що лікування від туберкульозу в державі безоплатне і існують дуже прості та доступні методи раннього виявлення хвороби (дослідження мокротиння)».

У свою чергу заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру з питань ВІЛ/СНІДу Галина Лисенко зазначила, що у виявленні ВІЛ-інфекції роль соціальних працівників важко переоцінити: «В нашому закладі також працюють соціальні працівники, але цього недостатньо, бо саме соціальному супроводу на місцях повинна приділятися особлива увага. На жаль, спеціальна програма щодо ВІЛ-інфекції завершується, втім, довгострокові заходи щодо виявлення та лікування ВІЛ будуть тривати. Звісно, за участі соціальних служб».

Презентація роботи майбутнього Центру громадського здоров’я викликала неабиякий інтерес в учасників семінару. Під час жвавого обговорення співпраці медиків і соціальних працівників було дано вичерпні відповіді на питання превентивних форм спільної роботи з профілактики захворювань, запровадження засад здорового способу життя. Так директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот зазначила: «Ми отримали дуже багато корисної інформації, яку будемо використовувати у нашій повсякденній роботі, особливо із вразливими категоріями населення та членами родин, що опинилися у складних життєвих обставинах».

Другу частину семінару-наради присвятили заходам, що традиційно проводяться у рамках акції «16 днів проти гендерного насильства», яка нинішнього року спрямована на подолання насильства у сім’ї. Відтак співробітники обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя разом із соціальними працівниками взяли активну участь в інтерактивному дослідженні причин цих явищ у суспільстві.


Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини