Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 13:41:17

Досвід Чернігова з успішної реалізації проектів з енергоефективності

24.11.2018   10:35

У рамках проекту Українського освітнього центру реформ, який передбачає ознайомлення з найкращим досвідом щодо впровадження заходів з енергоефективності, 20 листопада журналісти з Києва, Запоріжжя та Полтави відвідали місто над Десною.

Прес-тур розпочався із зустрічі з начальником відділу енергоефективності управління економічного розвитку Чернігівської міської ради Романом Мовчаном. Він повідомив, що до Європейської ініціативи «Угода мерів» Чернігів долучився ще в 2011 році. Вже тоді міська влада взяла зобов'язання зменшити викиди вуглекислого газу та підвищити енергоефективність у бюджетній сфері.

Задля цього був розроблений і затверджений стратегічний для нашої громади документ - План дій зі сталого енергетичного розвитку м .Чернігова на 2015-2023 роки. Він включає більш ніж 70 проектних пропозицій вартістю 1,4 млрд. гривень. Згідно з цим планом, у місті розробляються та реалізуються програми енергозбереження в різних галузях: освіта, охорона здоров'я, культура. Йдеться не лише про заміну вікон та дверей на більш енергоефективні, утеплення будівель, проведення гідрохімічних промивок мереж опалення, а й про облаштовування  індивідуальних теплових пунктів тощо.

Програма підвищення енергоефективності в бюджетних установах на 2017-2027 роки охопила 100 закладів і установ, що утримуються з міського бюджету. Це, зокрема, 73 учбових заклади, 9 закладів охорони здоров’я, 11 закладів культури та спорту, 7 адмінбудівель. Програма розрахована на 11 років, її загальна вартість - 552,6 млн. гривень. За минулий і цей роки за цією програмою профінансовані енергоефективні заходи майже на 68 млн. грн.
   
Крім того, активно проводиться робота щодо залучення міжнародної фінансової і технічної допомоги. Місто має досвід співпраці з проектами українсько-німецького співробітництва (GIZ), Агентства  США з міжнародного розвитку (USAID), НЕФКО, Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком. Що вдалося реалізувати та над чим ще треба попрацювати, Роман Мовчан розказав на прикладі декількох об’єктів. Так, у рамках Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» здійснено реновацію дитячого садочку №71. Це був перший спільний пілотний проект, вартість якого становила 2,5 млн. гривень, співфінансування USAID склало 900 тис. грн. Були проведені роботи з утеплення стін фасаду мінеральною ватою, замінені вікна та вхідні двері на енергозберігаючі, зроблений скатний дах. Завдяки цим заходам споживання теплової енергії в садочку зменшилося на 30 %, підкреслив пан Роман.

- Комплексний підхід в проведенні енергоефективної реновації старої та нової будівель колегіуму № 11 теж мав гарний результат, - продовжує Роман Мовчан. - В першу чергу, модернізація проводилась у старому корпусі та була завершена у 2013 році. Це сталося завдяки співпраці з проектом українсько-німецького співробітництва (GIZ), вартість якого склала  2,2 млн. гривень, з яких співфінансування GIZ - майже 1 мільйон. Замінені вікна та двері, утеплено стіни, цоколь, підвал та горище будівлі. В результаті споживання тепла скоротилось на 35%!

У 2015-2017 роках реалізований проект з енергоефективної реновації нового корпусу ЗНЗ №11: замінено вікна, утеплено фасад, замінено покрівлю з пласкої на шатрову, встановлено декілька індивідуальних теплових пунктів. На впровадження заходів спрямовано майже 17 млн. гривень, з яких 12,8 млн. гривень – кошти державного фонду регіонального розвитку. Заплановано отримати економію - близько 30% , а дітки тепер навчаються в набагато комфортніших умовах. У цьому журналісти переконалися на власні очі, коли завітали до навчального закладу в ході прес-туру.

- На сьогодні в ліцеї №11 навчається 1676 учнів та працює 120 вчителів. Це найбільша школа в Чернігові, -  з гордістю розповіла представникам ЗМІ директорка колегіуму № 11 Світлана Рубан. – Цього року нашому закладу виповнилося 80 років. І ми сьогодні дійсно отримали комфортні умови для праці. Наші діти навчаються у теплих світлих класах. Проведено енергоефективну реновацію, що дійсно дає відчутну економію тепла, води та електроенергії. До того температура  в старій будівлі досягала до +15, сьогодні середня температура в класах +21. Ми маємо індивідуальну станцію теплопункту і можемо самостійно регулювати температуру відповідно до санітарних норм.

А як термомодернізуються чернігівські підприємства, журналістам розповів і показав фахівець зі зв’язків з громадськістю КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко. Він повідомив, що  КП «Водоканал» залучив 23 млн. доларів США кредитних коштів Світового банку. Що ж було зроблено? Замінено аварійні ділянки водопровідних та каналізаційних мереж, насосне обладнання на артезіанських свердловинах та в каналізаційних насосних станціях, проведено реконструкцію системи каналізації одного з  мікрорайонів міста, проведено реконструкцію ділянки каналізаційного колектора та придбано сучасну спеціалізовану техніку.

- У нас на підприємстві дуже велике споживання електроенергії, - пояснив учасникам прес-туру Ігор Грищенко. - Технологія  подачі  води у Чернігові особлива: вода подається зі скважин глибиною 700 метрів. Цю воду треба спочатку підняти на перший рівень, потім  перекачати в ємності та підняти на другий рівень, а потім донести до  споживачів у багатоповерхівки. За результатами впроваджених заходів  споживання електроенергії у нас скоротилося в середньому на 35 %.

Завдяки запровадженій електронній системі енергомоніторингу з 2015 року в Чернігові щоденно проводиться аналіз споживання енергоресурсів у 190 бюджетних будівлях та здійснюється оперативний контроль. За підсумками 2017-го, зменшення споживання енергоресурсів зекономило бюджету понад 1 млн. гривень. Зменшення викидів  вуглекислого газу за результатами  впроваджених заходів становило 5% до базового рівня (2008 рік), економія енергоресурсів до базового рівня становила 164,7 тис. МВт/г. Загалом на впровадження енергоефективних заходів у рамках виконання Плану дій зі  сталого енергетичного розвитку м. Чернігова на 2015-2023 роки за три роки  було спрямовано майже 450 млн. гривень.

Чернігівські підприємства сфери тепло-, водопостачання та водовідведення, і житлово-експлуатаційні підприємства продовжують впроваджувати енергоефективні заходи. Проводяться роботи з модернізації котелень, часткової заміни та ізоляції мереж теплопостачання. Виконується оснащення  багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води, встановлюються реле часу та сутінкове реле. Якщо коротко підсумувати враження журналістів після прес-туру до Чернігова, то думка майже одностайна: проекти з енергоефективності реалізуються вдало, результати можуть стати прикладом для інших міст і регіонів України.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини